Published On: Pet, lis 31st, 2014

Picula: Političari se ne mogu više baviti svojim pozicijama

Predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objašnjava zbog čega koncept “pozitivne stagnacije” ne smatra adekvatnim za BiH, zbog čega smatra da uvoz hrvatske robe po povlaštenim uvjetima može biti na drugi način kompenziran od strane EU i zbog čega smatra da je proces dezintegracija država u Europi završen.
Govoreći da stagnacija nije moguća u BiH Picula u intervjuu za Dane objašnjava što to konkretno znači.
– Ja sam se prije svega iznenadio da netko razmišlja o pozitivnim stagnacijama. Čuo sam riječ pozitivna stagnacija, a to je ona vrsta izraza zadovoljstva zbog stvari koje nisu valjda gore. To je meni u politici neprihvatljivo, inače, a kamoli kad govorimo o zemlji koja ozbiljno zaostaje, kazao je Picula.
Kad je u pitanju stagnacija u političkim procesima, Picula pojašnjava kako je ona moguća, ali ne smije biti istaknuta kao načelo. Vezati pozitivnu stagnaciju kao nešto dobro, smatra kako je to nelogično.
Obzirom da se EU u narednih pet godina neće širiti i da brojni govore o “pozitivnoj stagnaciji” Picula pojašnjava da Europa neće stajati pet godina, nego će se okrenuti sebi.
– Ona se mora konsolidirati, prije svega pojačati svoju ekonomsku konkurentnost u odnosu na sve oko sebe ostale globalne igrače. Ali, čini mi se kad kažem da je pozitivna stagnacija kontradikcija, da ni građani BiH, to je moj dojam, možda ja griješim, nisu više spremni honorirati jednu politiku koja se bavi sama sobom i političare koji se bave sami svojim pozicijama kao što je to mogla i imala prostora prije dvadeset godina, kazao je Picula.
Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare