Published On: Pon, stu 26th, 2012

REKONSTRUKCIJA FBIH prilika Hrvatima da riješe pitanje jednakopravnosti u Federaciji

Sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a BiH održane su jučer u Domu ove stranke u Mostaru. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sjednica izjavio kako očekuje da se proces rekonstrukcije Federacije BiH otvori krajem siječnja iduće godine, te kako je o ovoj temi razgovarao i s predstavnicima američke diplomacije, koji bi trebali podržati ove pregovore. On je naglasio kako Amerikanci nemaju pripremljeno rješenje nego žele čuti što žele vodeće političke stranke u BiH.

Priprema za proces

– Mi se počinjemo pripremati za ovaj proces. Rasprave će biti održane od Brčkog do Neuma i svaki član HDZ-a BiH će imati pravo reći svoje mišljenje o ovoj temi. Rekonstrukciju Federacije BiH vidimo kao priliku za rješenje pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH – rekao je jučer Čović. Govoreći o rekonstrukciji federalne Vlade, predsjednik HDZ-a BiH je poručio kako je svjestan da OHR neće povući svoju odluku o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva, tako da će se okončanje ovoga procesa morati tražiti u okviru važećih zakona.
– Svjestan sam da OHR neće povući svoju odluku o suspendiranju odluke SIP-a BiH, ali na raspolaganju su mu mnogi drugi mehanizmi, a ja prepoznajem dosta spremnosti da međunarodna zajednica to uradi – naglasio je Čović.

Nove rekonstrukcije

Na pitanje novinara što je s rekonstrukcijom vlasti u HNŽ-u, Čović je rekao kako ostali članovi šestorke očekuju da se nakon procesa rekonstrukcije vlasti u Federaciji isti proces primjeni i na nižim razinama vlasti. Kada je u pitanju provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci, Čović je rekao kako će se predstavnici šest stranaka, potpisnica tzv. „mostarskog sporazuma”, sljedećeg tjedna sastati s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te će se obvezati da se do travnja sljedeće godine to pitanje riješi u bh. Parlamentu.

Jedna od tema sjednica koje su jučer održane u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, je bilo i pitanje izbora u ovom gradu. Čović je jučer ponovio kako očekuje da novi gradonačelnik grada bude iz HDZ-a BiH, te je poručio kako pregovori o promjeni Statuta Mostara nisu povezani s pitanjem rekonstrukcije Federacije BiH.

– U Mostaru imamo odluku Ustavnog suda koja nalaže promjenu Statuta Grada i ta se odluka mora provesti. S druge strane, imamo priču o rekonstrukciji Federacije, a to je proces koji se možda i ne dogodi. Radi se o dvije razine vlasti, različitim pozicijama i te dvije priče nisu povezane – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH. On je opet ponovio kako mu je odluka o glasanju za smjenu ministara u Vijeću ministara iz reda SDA jedna od najtežih političkih odluka u životu. Čović je naglasio kako HDZ BiH i SDA moraju imati bolju suradnju, pa čak i stratešku, te je najavio kako bi se uskoro mogao održati sastanak čelnika dvije stranke koji bi vodili razgovore o jačanju suradnje dvije stranke.
– Nitko ništa ne mora nekome davati, svima zakon mora jamčiti ravnopravnost – zaključio je Čović u pitanju o budućoj suradnji s SDA.

Večernji list

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare