Published On: Pon, stu 26th, 2012

Dva bošnjačka člana predsjednišva organizirala prijem povodom nepostojećeg “Dana državnosti”

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić organizirali su večeras u zgradi državnog Predsjedništva , protivno postojećem zakonu, prijem povodom 25. studenog, samovoljno proglašenog Dana državnosti BiH ,na osnovu nepostojeće odluke parlamenta BIH. Naime parlament BIH kao vrhovno zakonodavno tijelo u zemlji nikada nije utvrdilo Dan državnosti. Na snazi su , prema daytonskom sporazumu oni praznici koje je zakonski utvrdila Srpska republika, Bošnjačka područja te HRHB prije potpisivanja Daytona i oni se mijenjaju tek kad ih redefinira Parlament BIH, što je još jedan dokaz da HRHB nije ugašena nego pravno unešena u sastav FBIH sa svim svojim pravnim aktima.

Prijemu nazoči veliki broj sarajevske elite, plutokracije koja godinama dobro živi na osnovu ovog ili onog nacionalizma, te uzvanika iz društvenog, akademskog, diplomatskog, vojno-diplomatskog i vjerskog života BiH, a ovaj antidržavni događaj koji bošnjačka većinska područja dodatno getoizira, prate i brojne novinarske ekipe.

Kao i ranijih godina, prijemu ne nazoči predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji je ranije naglašavao da BiH još nema zakona o praznicima. Prijemu ne nazoče niti legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BIH.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u 5 kantona s bošnjačkom većinom na 25. studenog jer su na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar Jugoslavije.

Dan državnosti danas se slavio samo na 23% BIH (Na mapi – bošnjački entitet)

Iako bi taj datum trebao i mogao biti zajednički nazivnik za sva tri naroda u BIH kada je riječ o obilježavanju Dana državnosti o njemu se još uvijek nije izjasnilo krovno zakonodavno tijelo BIH i to ne toliko zbog srpske ili hrvatske politike koliko zbog rigidnog pristupa bošnjačke političke elite i svojevoljnom nametanju praznika iz pozicije “najpatriotskije” nacije.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare