Subota, 25 svibnja, 2024

REKONSTRUKCIJA FBIH i HRVATI: Niti jedna NVO udruga s većinskih hrvatskih područja nije kontaktirana

Must Read

Prije tjedan dana i službeno je krenula “neslužbena” američka inicijativa za rekonstrukcijom FBIH. Gospon Patrick Moon u to ime posjetio je predsjednike HDZ1990 Ljubića i HDZBIH Čovića kojima je prezenzitao i , pazite sad “stav NVO sektora” u FBIH. Inače NVO sektor u cijeloj BIH broji oko 8000 pravnih subjekata dok u samoj FBIH taj broj se kreće oko 5000. Većina NVO udruga pripada tzv. NVO mafiji, osnovani su samo da crpe sredstva iz proračuna, dišu na škrge, ne rade ništa i izgledaju egzotično kao Darko Brkan koji je najtipičniji predstavnik ovakve grupacije. Tek manji broj njih aktivan je u društvu, neke rade doista projekte vrijedne divljenja, uglavnom humanog karaktera, dok druge pak djeluju i politički, pritiskajući političku scenu, na ovaj ili onaj način, bliže ili dalje određenim strankama. Jedna od najpoznatijih NVO grupacija u državi tzv. pokret Dosta, ili pak “nezavisni” ACIPS pokazali su se s vremenom kao inkubatori iz kojih su danas delegirane mlade nade SDP-a. Toliko o nezavisnosti NVO scene.

No vratimo se na Moona. Kada je predstavio Čoviću i Ljubiću “stav NVO scene” u FBIH, g. Moon nije kazao kako je to moguće da NVO scena u FBIH ima jedinstven stav, budući da je FBIH heterogeno društvo, dok političke stranke u FBIH nemaju?

Odgovor je vrlo lagan – za g. Moona, stav NVO scene oko rekonstrukcije FBIH onaj je stav kakav zauzme NVO politbiro Sarajeva. Kao da ne postoje NVO organizacije u Mostaru, Tuzli, Zenici, Širokom, Livnu.

Budući da nam je bilo nevjerojatno da se u tako ozbiljan projekt, ulazi tako naivno, kompromitirajući ga u startu, kontaktirali smo gotovo sve NVO organizacije u većinskim hrvatskim kantonima u FBIH koje su na ovaj ili onaj način imale u svom radu istupe  i u političku sferu, no niti jedna od njih nije nam potvrdila kako su ih SAD službenici kontaktirali. Odgovor je uglavnom bio da nemaju pojma zašto zovemo i da ih nitko nikada iz SAD ambasade nije kontaktirao.

I dok je sarajevska NVO mafija odavno na “ti” s Amerikancima ; dok mladi američki diplomati i službenici koji se u BIH šalju na pripravnička usvajanja prvih diplomatskih vještina kako bi jednog dana mogli ići u ozbiljne  diplomatske misije  nekih ozbiljnih državama do tada područja van sarajevskog kruga političke samodostatnosti Amerikance mogu sresti samo na TV-u. A  i kad ih nekim čudom sretnu, već bude kasno, budući da multietnički šlagvort sarajevskih političkih šarmera, začinjen Željinim ćevapima i meltingpot propagandom kako Bosna nije ništa doli mala balkanska multiethnic Amerika već odradi svoje,  što je nešto posve jednostavno SAD činovnicima za shvatiti , pa samim time i prihvatiti.

Iz te pozicije, voditi bitku ponovnog učenja BH stvarnosti američke diplomate, na način da oni iziđu iz zamke izgubljenih u prijevodu, i shvate da ne postoji bosanskohercegovačka nacija, nigdje osim na službenom prijevodu na engleski gdje zapravo predstavlja BH državljanstvo, i da ona u praksi još nije niti može zaživjeti u ovakvim ustavnim okvirima, i ovom provizoriju nedovršenog nacionalnog pitanja,  niti su etniji u BIH tek puste folklorne skupine, nego nešto što se smatra nacijom gotovo je pa uzaludan posao.

I sve mi to znamo.

Ali tko se nadao, nakon tako ozbiljnog najavljivanja ozbiljnog dijaloga, da će  SAD dužnosnici biti tako neodgovorni, pa da neće, makar iz lažne pristojnosti, makar formalno, provesti nekakvo istraživanje NVO sektora van Sarajeva. Ako već friziraju stvarnost, sukladno sarajevskoj političkoj školi zamagljivanja i šminkanja, zar im je i  to bio problem?

No bitno je svakako, na američke domjenke pozivati Svetlanu Broz i Amera Bahtijara, koji su dio NVO mašinerije, u službi bošnjačkog nacionalizma, koja u praksi ne čini ništa osim što iz pozicije “građana” fašizira neistomišljenike,  vidi vraga, isključivo po etničkom ključu, derući po fašistima Hrvatima,  i dodatno  dijeli ionako podijeljeno društvo u FBIH.

Toliko dakle o “širokom” dijalogu dobronamjerne ambasade. Sada nam je žao što nismo provjerili kod Mevlida Jašarevića jel i njega možda Moon pitao za mišljenje kakvu FBIH sutra vidi. Ne bi nas začudilo da jest. Ta dečko je iz Sarajeva. Samo se privremeno prijavio u Sandžak. Po srebreničkom receptu.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -