Published On: Uto, stu 27th, 2012

Gorčin Dizdar: ‘Stećci iz Armenije’

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu će se u utorak, 27.11.2012. godine u 19 sati biti otvorena izložba fotografija Gorčina Dizdara Ororots: stećci iz Armenije.

Izložba koju zajednički organizuju Fondacija Mak Dizdar i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića rezultat je studijskog putovanja autora u sklopu kojeg je posjetio istočnu Tursku, Gruziju i Armeniju, tragajući za vizuelnim dokazima kulturoloških veza između srednjovjekovnog Balkana i Kavkaza.

Najznačajnije otkriće putovanja su i u tamošnjoj regiji gotovo potpuno nepoznati srednjovjekovni nadgrobni spomenici koje lokalno stanovništvo naziva armenskom rječju za bešike – ororots. Armenske bešike stilom i oblikom toliko podsjećaju na bosanskohercegovačke stećke da bi njihovo otkriće moglo zauvijek promjeniti naše viđenje srednjovjekovne bosanskohercegovačke umjetnosti, koja se često pokušava svesti na tek lokalnu, inferiornu kopiju umjetničkih tokova katoličke ili pravoslavne Evrope.

Opširnije čitajte ovdje 

Dokazivanje postojanja jedinstvenog duhovnog impulsa koji je prožimao prostore od Kavkaza do Balkana (pa možda i dalje, do južne Francuske, u kojoj je katolička inkvizicija uništila svaki trag umjetnosti tamošnjih katara) pokazalo bi da, naprotiv,srednjovjekovna Bosna i njena umjetnost zauzimaju vrlo istaknutu ulogu u duhovnoj i kulturološkoj historiji Evrope.

O značaju i značenju izložbe na otvaranju će govoriti prof. dr. Besim Spahić.

Autor fotografija Gorčin Dizdar magistrirao je i trenutno pohađa doktorski program iz humanističkih nauka na univerzitetu York u Torontu, pod mentorstvom istaknute bosanskohercegovačke i kanadske naučnice Amile Buturović. U opširnim legendama koje prate fotografije, Dizdar nastoji pojasniti problematiku srednjovjekovne umjetnosti i njene kompleksne odnose sa historijom i teologijom.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare