Published On: Fri, Sep 25th, 2015

Referendum u Republici Srpskoj 15. studenog!

Referendum koji je raspisala Narodna skupština RS o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika bit će održan 15. studenog, saznaju Nezavisne novine.
Odluka Ustavnog suda o referendumu objavljena je jučer u “Službenom glasniku RS”, broj 78, na 11. strani, a ranija odluka Narodne skupštine je predviđala da referendum bude raspisan prve nedjelje nakon isteka roka od 50 dana od dana objavljivanja odluke u “Službenom glasniku”, piše banjalučki list Podsjeća, kako je odluka Skupštine blokirana u Vijeću naroda nakon što je Klub Bošnjaka uložio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a jučerašnjim objavljivanjem odluke Ustavnog suda RS formalno počinje teći rok od 50 dana.
Kako je navedeno u “Službenom glasniku”, referendumsko pitanje će glasiti “Podržavate li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS?”.
Dalje je navedeno da je Vlada RS obvezna osigurati sredstva i tehničku podršku potrebne za održavanje referenduma.
Očekivano, vlast i oporba u RS različito gledaju na održavanje referenduma. Dok u SNSD-u tvrde da će odluka biti sprovedena i referendum raspisan jer je pravo građana RS da se o svakom pitanju izjasne na demokratski način, u oporbi ističu da je to skretanje pažnje s ekonomskih pitanja i politizacija pitanja pravosuđa.
Staša Košarac, visoki dužnosnik SNSD-a i predsjedavajući Kluba zastupnika te stranke u Parlamentu BiH, istakao je da je odluka o sprovedbi referenduma donesena jer je, kako je naveo, potpuno jasno da su Sud i Tužiteljstvo BiH u funkciji bošnjačke politike.
“Istovremeno, veoma je važno nastaviti strukturalni dijalog za čije sprovedbu je zaduženo Ministarstvo pravde RS u okvirima koje je zacrtala NS RS. Referendum je najviši izraz demokratske volje građana i ukoliko razgovori ne budu išli u željenom pravcu i ukoliko ne budu ispunjena četiri uvjeta koja smo postavili, referendum će biti jedino moguće rješenje”, rekao je Košarac, te optužio oporbu u RS za izdaju njenih interesa i podaništvo prema sarajevskoj politici, i da to, kako je naveo, pokazuje i njihov odnos prema referendumu.
S druge strane, Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u NS RS, istakao je da i dalje nije uvjeren da će referendum biti održan. Naglasio je da, čak i ako referendum bude održan, to ne bi donijelo nikakav konkretan rezultat.
“Bit će to identičan referendum kao onaj koji je Cipras sproveo u Grčkoj i neće imati efekat na rad institucija u pravosuđu zbog kojih je i sazvan”, rekao je on.
Rekao je da je Željko Mirjanić, predsjednik Komisije za referendum, prije 13 godina glasao za formiranje Suda BiH.
“Imamo potpuno neuralgičnu situaciju da je čovjek koji sjedi na čelu Komisije za sprovedbu referenduma istovremeno sam glasao za uspostavljanje institucija protiv kojih se sad bori”, rekao je Govedarica “Nezavisnim novinama”./HMS/