‘REDEFINICIJA SRBIJANSKOG IDENTITETA’ Dr. Ivo Lučić: odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića ozbiljan je udarac političkim Jugoslavenima

Današnja sudska odluka kojom je rehabilitiran Draža Mihailović važna je za Srbiju jer na neki način omogućava dovršetak tamošnje verzije građanskog rata koji traje još od 1941. godine ali i redefiniciju srbijanskog identiteta”, rekao je za narod.hr dr. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest komentirajući odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitiranju vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

“Ta će presuda svakako imati posljedice i na Hrvatsku. Prije svega, oslabit će političke Jugoslavene i njihova nastojanja za institucionalno povezivanje sa Srbijom te će ojačati argumentaciju protivnika takvog povezivanja“, ocijenio je dr. Lučić dodavši kako će ovakvom odlukom zasigurno „biti povrijeđeni potomci svih onih brojnih žrtava koje su stradali u četničkim pokoljima po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini…”.

Dr. Lučić napominje kako je sudac koji je donio odluku naglasio kako „sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili nije, već je isključivo utvrđivao je li je imao fer i pravično suđenje“.

“Fer suđenje sigurno nije imao kao što ga nisu imali ni mnogi drugi koji su u razdoblju komunističke vlasti osuđeni zbog političkih delikata, jer se suci u tom vremenu ‘nisu držali zakona kao pijan plota’. Znači li to da bi po istoj logici i istim kriterijima trebalo rehabilitirati i one koji su suđeni u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu?”, upitao je dr. Lučić.

more recommended stories