ZAHUKTAVA SE Bugarska vojno jača granicu s Makedonijom

Bugarska je pojačala vojne snage na granici s Makedonijom zbog političke krize u toj zemlji i posljednjih događaja u Kumanovu, javili su makedonski mediji.

Ovo je, kako se navodi, mjera predostrožnosti bugarskog premijera Bojka Borisova radi eventualnog zaustavljanja vala izbjeglica.

Kako je Borisov rekao, vojnici su spremni zaustaviti i moguće terorističke napade, prenosi Tanjug.

“Vojska je na granici i priprema taktiku za slučaj da se stanje u Makedoniji pogorša”, rekao je Borisov u bugarskom parlamentu.

Bugarska je, kazao je, spremna u slučaju potrebe primiti oko 90 tisuća Makedonaca koji imaju bugarske putovnice.

Doktor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Oxfordu i bivši direktor Europskog vijeća za vanjsku politiku u Sofiji Dimitar Bechev ne očekuje veliki izbjeglički val ukoliko sukob, kako kaže, ostane na lokalnoj razini.

On je podsjetio kako vala izbjeglica nije bilo ni 2001. godine, kada je Makedonija bila na rubu sukoba velikih razmjera, koji je i tada bio uspješno lokaliziran.

“Dugoročnija opasnost se krije u eventualnoj destabilizaciji Makedonije – njena cjelokupna nestabilnost još više će je izolirati što će se odraziti i na Bugarsku”, rekao je Bechev.

Po njegovim riječima, izolacija Makedonije tijekom posljednjih sedam godina je u raskoraku s bugarskim interesima.

“Čak i da nema direktne prijetnje, izoliranje Makedonije od eurointegracija, njezini problemi s demokratizacijom i nazadovanje preko autoritativnog rukovođenja, indirektno pogađa Bugarsku. Ako se dublje pogleda, današnji problemi u Makedoniji povezani su s korupcijom, klijentalizmom, korištenjem vlasti za osobne, porodične i interese određenih grupa. To su problemi, a ne međuetnički kako je požurio u svojoj ocjeni lider DPS-a Ljutfi Mestani”, istaknuo je Dimitar Bechev.

more recommended stories