Published On: Sri, kol 7th, 2019

Red Bull Cliff Diving: Odluka o prvacima mogla bi biti odlučena u Mostaru

Za nepuna tri tjedna, 24. kolovoza, Mostar će po peti put ugostiti natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i svjetsku elitu skokova u vodu. Pored spektakularnog sportskog nadmetanja, Mostarce i njihove goste očekuju brojni popratni sadržaji i mnogo zabave, prenosi Dnevni list.

Hunt i Iffland vodeći

Na Starom mostu će uskoro, kao i svakog ljeta od 2015. godine, osvanuti platforma čiji će vrh biti 27 metara iznad površine Neretve. To je visina s koje već četiri godine u Mostaru najbolji svjetski skakači demonstriraju nevjerojatnu vještinu i smionost. Dame skaču s 21 metra visine, no to je i jedina razlika u odnosu na njihove muške kolege: skokovi koje izvode izazivaju podjednako oduševljenje.

Na šestoj, pretposljednjoj stanici sezone nastupit će 14 skakača i 10 skakačica, a vrlo je izgledno da će upravo u Mostaru pasti odluka o ovogodišnjim prvacima. Gary Hunt i Rhiannan Iffland su uvjerljivo vodeći u ukupnom poretku i plasmanom do 6. mjesta bi i teoretski osigurali obrane naslova.

Naravno, Hunt i Iffland bi željeli da titule proslave pobjedama, a naročito se to odnosi na Australku.Najuspješnija skakačica u povijesti prvenstva je šampionka tri godine zaredom, ali Stari most je za nju i dalje neosvojiva tvrđava.

Noćni život

Pored uzbudljivog sportskog dijela, zabave u danima natjecanja neće nedostajati ni u večernjim satima zahvaljujući Old Town Street Festu, koji je već par godina popratni program natjecanja. Prošle godine publiku su na sedam pozornica raspoređenih u Starom gradu zabavljali Frenki, Kontra & Indigo, Helem Nejse, Laka, Diskobajagi, Kralj Čačka i brojni drugi izvođači.

Ovogodišnji program Old Town Street Festa će biti poznat uskoro, a ako je suditi po prošlogodišnjem izdanju, grad na Neretvi će i ove godine imati jako zanimljiv noćni život za vrijeme natjecanja.

Mostar se u ovih nekoliko godina etablirao u jednu od ‘klasičnih’ lokacija prvenstva, rame uz rame s Azorima (Portugal), Polignano a Mareom (Italija), La Rochelleom (Francuska) i Bilbaom (Španjolska). Za to je zaslužna kombinacija nekoliko faktora.

Tradicija skokova sa Starog mosta, koji uvrštavaju među najljepše na svijetu, duga je četiri i pol stoljeća. Mostarska publika skokove poznaje i voli kao malo koja druga, a za natjecatelje je poseban izazov skakati u brzu i hladnu Neretvu.

Povrh svega toga, ovo je jedina lokacija prvenstva koja se nalazi na listi UNESCO-ve Svjetske baštine.

Ne čudi stoga što je na svim prethodnim izdanjima Red Bull Cliff Divinga u Mostaru prostor ispod i oko Starog mosta bio preplavljen gledateljima.

Na natjecanja je, pored Mostaraca i turista, redovno pristizao veliki broj ljubitelja skokova iz ostalih gradova BiH i regije, a slike i snimke iz grada na Neretvi prenijeli su brojni mediji diljem planete.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare