Published On: Pet, pro 12th, 2014

RECESIJA TRESE I MRTVE PARTIZANSKE HEROJE: Vijenac samo za Mahmuta, Vojin i Stipe na čekanju…

I dok iz Bugojna sa ljuske razine dolaze predivne vijesti suživota o muslimanu koji u svojoj avliji želi obnoviti franjevači samostan, na političkoj razini, onoj koja u Bugojnu baštini tekovine Dževada Mlaće, koje nećemo nazvati apartheidom jer nismo paranoični ko Neirn Dizdar, na političkoj razini ne prestaju podmetanja,

Apsurdno, kontradiktorno, a na momente i komično. Neke su to od riječi kojima bi se mogla opisati gesta koju su na Dan državnosti BiH i ove godine napravili čelnici općinske vlasti u Bugojnu na čelu s Hasanom Ajkunićem, načelnikom općine i Vlatkom Glavašem, predsjedateljem Općinskog vijeća, Hrvata izabranog glasovima bošnjačke većine zbog čega je  dobio nadimak “bugojanski Komšić”.

Naime kako piše Artinfo.ba općinsko je izaslanstvo  i ove je godine u program obilježavanja Dana državnosti odlučilo uvrstiti polaganje vijenca pred Spomen bistama trojici narodnih heroja u središtu Bugojna:Mahmutu BušatilijiVojinu Paleksiću i Stipi Đereku. Ali, umjesto odavanja počasti svoj trojici narodnih heroja koji su različitih nacionalnosti, čelnici općine Bugojno izdvajaju samo jednog od njih, Mahmuta Bušatliju te cvijeće od 25. studenog stoji samo ispred njegove spomen biste.

Imajući u vidu činjenicu da su se Bušatlija, Paleksić i Đerek, rame uz rame, borili za BiH kao državu jednakopravnih naroda i građana, BiH koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska, čin čelnika općine Bugojno mogao bi se tumačiti i kao potpuno iskrivljavanje povijesti pa čak i nastavak ratne politike koju je osmislio Dževad Mlaćo, a po kojoj u Bugojnu nema mjesta ni za Srbe ni za Hrvate. Do Mlaćinih ratnih planova u Bugojnu još se uvijek  drži jer spomena i počasti u ovom gradu vrijedni su samo heroji jednog naroda.

Bugojanske Hrvate ovakav potez bošnjačkih političara u Bugojnu ni najmanje ne čudi, ali ih itekako boli što u iskrivaljavanju povijesti i poticanju politike po kojoj nebošnjacima u Bugojnu mjesta nema, ove godine sudjeluje i jedan Hrvat, pa makar on bio i “bugojanski Komšić”.

poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare