Published On: Pet, pro 12th, 2014

INZKO MIJENJA RETORIKU: OHR treba ugasiti , BIH za sada s dva entiteta, ali narodi se mogu dogovoriti i drugačije!

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će suradnja s visokim predstavnikom u BiH biti korektna, neovisno od toga tko obavlja tu funkciju i bez obzira na stav Srpske prema kojem je OHR trebao završiti mandat.

“Institicije BiH i Srpske trebaju biti osposobljene same voditi ovu zemlju, koristeći svoje potencijale i samostalno rješavaju pitanja njenih građana”, rekao je Čubrilović nakon sastanka s visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

On je naveo da će prioriteti Narodne skupštine u predstojećem mandatnom razdoblju biti gospodarske teme i stvaranje uvjeta za bolji gospodarski ambijent.

“Parlament će prihvatati, truditi se predlagati i usvajat će zakone koji stvaraju sigurnost za ulaganje, otvaranje radnih mjesta, jer je to brži put za rješavanje socijalnih i svih drugih životnih pitanja građana Srpske”, naglasio je Čubrilović.

On je dodao da je neophodno riješiti i pitanja kriminala i korupcije i svega što ima negativne posljedice za stvaranje povoljnog gospodarskog ambijenta.

Čubrilović je naveo da je s Inzkom razgovarao i o temi koju ni Narodna skupština, ni Republika Srpska ne mogu rješavati same, a to je borba protiv terorizma.

Inzko je rekao da je, srednjoročno i dugoročno, za zatvaranje OHR-a i da želi da bude “više Briuxellesa, a manje Daytona”, naglasivši da daytonski Ustav BiH postoji i ostaje uređenje BiH s dva entiteta, osim ako se tri naroda drugačije ne dogovore.

On je naveo da je BiH sama izabrala euroatlantski put, kao i da će njemačko-britanska inicijativa za BiH dobiti podršku na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU 15. prosinca, tako “da je kapija otvorena”.

“Nisu uvjeti sada lakši, već je drugi redoslijed i bit će moguće brže i lakše dobiti status zemlje kandidata ako budu ispunjeni uvjeti koje traži Unija”, napomenuo je Inzko.

On je ocijenio da je potrebno stvarati ambijent za ulaganje, tako da bude manje skandala, a više klime koja pogoduje ulaganju, ističući da bi nova vlada Republike Srpske trebalo biti orijentirana na ekonomiju.

Odgovarajući na pitanje o audio-materijalu o kupovini zastupnika, Inzko je rekao kako to trebaju riješavati nadležne institucije