Published On: Pon, stu 2nd, 2020

REAKCIJA NA PODRŠKU MACRONU SDA optužila HNS BiH da “sigurnosne probleme iz Francuske žele prenijeti u BiH i iskoristiti ih protiv Bošnjaka”

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da HNS-ovo priopćenje podrške francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog radikalizma, upućeno povodom terorističkih napada u Francuskoj predstavlja podmukli pokušaj da se ideološke tenzije i sigurnosni problemi iz Francuske prenesu u Bosnu i Hercegovinu i iskoriste protiv Bošnjaka.

– U vezi s ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv „islamskog terorizma i ekstremizma“, podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv „islamskih fundamentalista“, te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili službeno definirani kao „antiteroristička jedinica“ – navodi se u priopćenju SDA.

SDA u svojoj interpretaciji dodaje da je u “haškim presudama (Šestorci, Kordiću, Blaškiću i dr.), koje su dobro poznate francuskoj javnosti, detaljno opisano kako su HDZ i HVO pokolj 116 civila, uključujući ubijanje tek rođene djece i žena, pokušavali predstaviti kao „borbu protiv terorista“, koristeći se identičnom „antiterorističkom“ retorikom, “kakvu su u srpnju 1995. u medijima koristili Radivoje Miletić, Milan Gvero, Zdravko Tolimir i dr, dok su istovremeno organizirali masovne egzekucije civila”.

– Očigledno je da HNS danas, jednako kao i 1993, Bošnjake želi predstaviti teroristima i narodom kojem nema mjesta u Europi. To je licemjerna poruka politike koja se ne odriče naslijeđa zločina i kojoj cilj nije mir i suradnja među narodima. Umjesto što se samoproglašava zaštitnicima i “nositeljima europskih vrijednosti”, ta politika bi svoje europejstvo trebala pokazati prihvaćanjem presuda Haškog tribunala koje se odnose na “pokušaj stvaranja hrvatskog entiteta na tlu BiH”, a zatim i niza presuda Europskog suda za ljudska prava kojim se afirmira jednakost građana u izbornom procesu, uključujući i presudu po apelaciji Sejdić-Finci – navodi se u priopćenju SDA.

Podsjećamo, ranije danas HNS BiH dao je punu podršku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog radikalizma.

U priopćenju HNS-a istaknuto je da su Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tijekom rata u BiH 1992-1995, a naročito kroz teroristički napad auto-bombom u Mostaru 1997, ubojstva hrvatskih policajaca u Središnjoj Bosni, te ubojstvom članova katoličke obitelji Anđelić na Badnjak 2002.

Također, iz HNS-a su izrazili nadu da se zajedno s parterima iz EU može pomoći da se prostor Europe koji je i svojevrsna kolijevka zapadne civilizacije, može održati kao sjecište različitih kultura i religija koje će biti spremne prihvatiti europski način života.

SDA ovom prilikom treba podsjetiti i da Haaški sud nije zaključio da je stvaranje Herceg-Bosne zločinački pothvat jer je Herceg-Bosna osnovana prije nego što je UZP navodno nastao 1993. MKSJ nije kriminalizirao uspostavu trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH niti je mogao. On nije bio nadležan donositi takve odluke./R. I./HMS/

Al-Qaeda in Bosnia and Herzegovina

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>