Published On: Pon, pro 30th, 2019

RAZOTKRIVENJE: “Sve što je SDA činila i čini Hrvatima, činila je uz potporu Međunarodne zajednice”

”Vrijeme je da HDZ BiH odustane, jer ako ovako nastavi to neće biti dobro za odnose naše i za Izborni zakon”, rekao je čelnik SDA na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije hotelu ‘Holiday’ u Sarajevu.

Rekao je kako očekuje da će u ožujku biti formirana i nova federalna Vlada. Govoreći o Izbornom zakonu i Mostaru, rekao je kako HDZ-u ne bi preporučio blokadu federalne vlasti.

”Nećemo gurati Bošnjake u Mostaru u neku poziciju koja će ih gurati nekoliko stepenice niže. Ja HDZ-u ne bih preporučio to što rade. Mogu staviti okove narodu koje je četiri puta brojniji od njih. Mogu oni blokirati vlast ali će natjerati tu brojniju grupu da te okove raskida”, rekao je Izetbegović kojem su neprestano pljeskali u dvorani sarajevskog hotela.

”SDA neće popustiti Draganu Čoviću. I ne znam kad je popustila. Ne znam kako je uspio nametnuti da smo mi popustili. Poštivat će se jedini okvir za implementaciju i izmjene izbornog zakona. Poštivat će se presuda u predmetu Sejdić – Finci i presuda u Strasbourgu”, rekao je i dodao kako je četvrti politički narod brojniji od nekih konstutivnih naroda.

Rekao je kako je HDZ BiH napravio probleme s apelacijama Ustavnom sudu.

”Svi će trebati da ponešto popuste, Neću vam govoriti detalje, ali stavovi su nešto bliži. Već su se svi zamorili”, rekao je.

Rekao je kako iza nas godina zastoja, kriza i blokada ”jer se nalazimo sada na pozicijama koje smo trebali osigurati na samom početku godine”.

Na pitanje da prokomentira navode da stranci pritišću HDZ, Izetbegović je rekao da ne zna ali da je uvjeren da jesu. ”Vrijeme je”, rekao je čelnik SDA.

”No 2019. godina nije protraćena uzalud. Nju nisu ‘pojeli skakavci’. Obranjena je vladavina zakona, zadržani strateški ciljevi a to je da BiH ide ka EU i NATO-u i obranjen je bazični demokratski princip.

Sve navedeno je bilo napadnuto i dovedeno u pitanje. Stvarima i odnosima smo ovaj put vratili postavke. Mukotrpna politička bitka nije izgubljena. Bilo je napada na BiH, kao i pokušaj da se volja entiteta nametne državi”, naveo je i dodao kako su se radili ultimatumi da se prisili SDA na ustupke koji bi vodili u rušenje vladavine zakona.

”Kada je u pitanju politička borba koja je izazvala cjelogodišnju blokadu i krizu, srpske i bošnjačke strane su bile jasne. Pozicije HDZ-a i HNS-a je bila ambivalentna. HDZ je bio za europski i NATO put, ali se nije suprotstavljao SNSD-u kada je pokušavao zaustaviti taj put. HDZ je od početka stajao na stanovištu da se ničim ne treba uvjetovati formiranje vlasti. HDZ već 14 mjeseci koči formiranje vlasti na razini FBiH i uvjetuje to usvajanjem izmjena Izbornog zakona po njihovom modelu. SDA je kroz 2019. pozivala hrvatske partnere da se prestane s tim. Blokiranje i ignoriranje volje birača je nedopustivo i nastavak ovakvog odnosa neće biti od pomoći u iznalaženju rješenja”, naveo je.

“Ne možemo ignorirati postojanje snažnog bloka građanskih stranaka u BiH i birača koji se ne žele svrstati u nacionalnu podjelu. Njihovo pravo je podržano nizom presuda Europskog suda za ljudska prava i mišljenjem Europske komisije o zahtjevu članstva BiH u EU koji smo dobili prošle godine. HDZ treba prihvatiti opredijeljenost građanski opredijeljenih birača, prestati s pokušajima da se oni uguraju u neku bošnjačku kvotu i popraviti odnose sa njihovim predstavnicima. Živimo s njima i uzalud se pretvarati da jedni druge ne vidimo”, naveo je.

Priznao je da su u SDA, nazvavši je najstarijom strankom u BiH, odgovorni i zaslužni za sve pa tako i za obrazovanje, odnosno odlazak mladih iz BiH. No, dodao je kako se BiH ne može boriti s velikim zemljama i velikim gospodarstvima.

Naveo je kako je Federacija bolja od BiH te je branio Demokratsku frontu u napadima prema Hrvatskoj i aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Kaže da se stranka Željka Komšića nije očešala o nju nego s eona očešala o BiH. Rekao je kako Hrvatska ne treba smatrati Hrvate u BiH dijasporom. Između ostalog, rekao je kako se dodjela Nobelove nagrade Handkeu nije dogodila slučajno, izraz je to rastuće islamofobije u Europi.

I ono što je najvažnije, Bakir Izetbegović danas je priznao da sve što je SDA činila u BIH, od Alijanse pa nadalje, je činjeno uz potporu Međunarone zajednice. Nešto novo. Ne. Al eto sad postoji i priznanje jednog nacionalitičkog vođe da je politika Međunarodne zajednice u BIH u kršenju Daytona a u skladu s ciljevima Islamske deklaracije SDA, od prvog dana neupitna.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare