Published On: Ned, ruj 9th, 2012

Razlaz dva HDZ-a zbog imenovanja Tome Vidovića (SDP) u rukovostvo Parlamenta FBiH?

Novoj parlamentarnoj većini u Federaciji (SDP, SBB; HDZ BiH i HDZ 1990.) od početka ne ide po planu rekonstrukcija vlasti, a računicu bi dodatno moglo pomrsiti i nezadovoljstvo HDZ-a 1990. jer je umjesto njihovog kadra hrvatsku poziciju u rukovodstvu Parlamenta zauzeo SDP-ov Tomo Vidović, piše Dnevni list.

 

 

Takav scenarij dio je dogovora lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i HDZ-a BiH Dragana Čovića, pa su zastupnici HDZ-a BiH glasovali za Vidovića, a nisu htjeli ni čuti za nezadovoljstvo HDZ-a 1990. HDZ 1990. suzdržan Zastupnici HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta su u četvrtak uoči izjašnjavanja o smjenama rukovodstva Zastupničkog doma i imenovanju novih čelnika prvo tražili stanku kako bi svojim partnerima izrazili nezadovoljstvo, a kada to nije urodilo plodom, svoje negodovanje ipak su izrazili nepodizanjem ruku.

 

Zastupnici HDZ-a 1990. glasovali su za smjene predsjedatelja i dopredsjedatelja Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP), kao i za imenovanje novog predsjedatelja iz SBB-a Fehima Škaljića, međutim, nisu podržali imenovanje dopredsjednika, Tomu Vidovića iz SDP-a. Potvrdila je to i šefica Kluba zastupnika HDZ-a 1990. Slavica Josipović koja je objasnila kako su kod Vidovićevog imenovanja bili suzdržani.

 

– Razlog traženja stanke prije razmatranja imenovanja i smjena je taj što smo sa strankama koje čine novu parlamentarnu većinu htjeli usuglasiti još neke stvari glede sporazuma koji je postignut između četiri političke stranke i koji se ne tiče samo pozicija u parlamentima, nego i pozicija u drugim institucijama, Vladi Federacije, javnim poduzećima itd. Za Vidovića nismo glasovali jer smatramo da je HDZ 1990. trebao biti u jednom od rukovodstava Parlamenta Federacije, kazala je Josipović. Ona, ipak, navodi kako sporazum četiriju stranaka, SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., nije doveden u pitanje.

 

– Nismo zakinuti kad nismo ništa ni podijelili, kaže Josipović. Na pitanje je li ona sebe vidjela na poziciji dopredsjedateljice Parlamenta, Josipović kaže da ta pozicija nije bila namijenjena za nju. – Ja vjerujem da ću ja biti ministrica, je li u ovom mandatu ili nekom drugom, o tome će odlučiti moja stranka, navodi ona. Upitana stoje li iza nepodržavanja SDP-ovom kandidatu možda principi o “nelegitimnosti Hrvata iz SDP-a”, jer je poznato kako su oba HDZ-a odbila ući u federalnu vlast prije dvije godine upravo jer nisu htjeli prihvatiti da hrvatske pozicije dobije SDP i dvije godine su tvrdili da one pripadaju isključivo HDZ-ovima, Josipović kaže da to nije bio razlog.

– Što se tiče HDZ-a 1990., to nije razlog, objasnila je ona.

 

Loši odnosi

 

Ne treba podsjećati koliko su puta lideri dvaju HDZ-ova Dragan Čović i Božo Ljubić ponovili da ovim strankama pripadaju sve hrvatske pozicije u vlasti i da SDP nema pravo na njih imenovati “svoje” Hrvate. Danas im to, ipak, ne smeta. Zastupnici HDZ-a BiH glasovali su jučer da Tomo Vidović (SDP) zauzme hrvatsku poziciju u rukovodstvu Parlamenta, iako su se njihovi partneri iz HDZ-a 1990. grčevito borili promijeniti situaciju u svoju korist. Ipak, prekjučerašnja situacija nije nikakvo iznenađenje, jer HDZ BiH odavno “devedesetku” ne smatra za ozbiljnog partnera.

 

Svoje nezadovoljstvo zbog takvog odnosa svako malo izrazi neki od dužnosnika HDZ-a 1990. na nižim razinama vlasti. Nedavno je to bio primjer u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kada je HDZ 1990., navodno mimo stranačkog dogovora, ostao bez direktorske pozicije u Zavodu za zdravstveno osiguranje. Prije toga su ministri u Vladi Zapadnohercegovačke županije bojkotirali rad Vlade zbog nezadovoljstva po pitanju imenovanja. Dugo je “gorilo” i u Hercegbosanskoj županiji gdje zbog nesporazuma ovih dviju stranaka vlast nije formirana skoro dvije godine nakon izbora.

 

Hoće li nezadovoljstvo među zastupnicima HDZ-a 1990. napraviti nove probleme, ostaje za vidjeti. Kada je u pitanju proces rekonstrukcije, sada se čeka odluka Ustavnog suda Federacije koji će se očitovati o smjeni federalnog ministra Desnice Radivojevića, što bi moglo i odblokirati proces, ali ga i u potpunosti zaustaviti.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare