Published On: Uto, lis 25th, 2016

RATNO HUŠKANJE ILI NE: Bošnjački vojni „ekspert“: Oružane snage BiH bi brzo dotukle Vojsku Srbije

Reakciju na analizu koja je objavljena u bošnjačkim medijima “DA LI SE BIH MOŽE SAMA OBRANITI U SLUČAJU RATA? ” u ratnom sukobu sa Vojskom Srbije Oružane snage BiH potpuno bi uništile srpske komponente u zajedničkoj vojsci BiH,  prenosimo:

“Ovaj monstrozni scenario osmislio je i napisao profesor odbrane i bezbednosti iz Sarajeva Nedžad Ahatović, analizirajući za ekstremistički bošnjački sajt Bošnjaci.net tok i moguće ishode eventualnog ratnog sukoba između BiH i Srbije.

 Razrađujući ratnu strategiju, iznoseći predviđanja “pravca napada agresora” i izlažući svoja saznanja o vojnim kapacitetima i naoružanju kojima bi u projektovanom sukobu raspolagale zaraćene strane, Ahatović je, između ostalog, jedan deo ove morbidne simulacije posvetio i “bosanskoj petoj koloni”, odnosno srpskim pripadnicima OS BiH.
– Oružane snage BiH uz obezbeđenu logističku podršku i ispravnu opremu imale bi veliku šansu da pravilnim odabirom momenta i pravaca delovanja, uz brzu koncetraciju naših oklopnih potencijala, nanesu Vojsci Srbije neprihvatljive gubitke iz defanzive. Zatim bi ih dotukli u brzom kontraudaru kojim bi presekli linije snabdevanja i stavili agresora sa kompletnom preostalom tehnikom u poluokruženje i okruženje, uz istovremenu opsežnu operaciju eliminacije pobunjenih jedinica OS BiH upotrebom avijacije, specijalnih sastava policije i dela Brigade za taktičku podršku. Sve pobrojano ne uključuje delovanje Hrvatske vojske i, kao što rekoh, uključuje delovanje pešadijskih bataljona OS BiH iz Bijeljine, Bileće i 6. Pešadijske brigade iz Banjaluke u sastavu agresorskih snaga – “analizira” Ahatović.
Komentarišući za „EuroBlic“ navedenu “ekspertizu” kolege iz Sarajeva, vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić kaže da Ahatovićeve opservacije predstavljaju klasičan primer ratnog huškaštva.
– Ne postoji ništa opasnije nego pokretati priče o tome ko je jači i ko bi pobedio u eventualnom ratnom sukobu. To su opasne postavke. Tako je rat na području bivše Jugoslavije i krenuo početkom 90-ih godina prošlog veka. Rat je, između ostalog, i pitanje emocija, mržnje. Stvaranje slike o vojnoj snazi jednih i drugih proizvodi ratnu atmosferu, a to je klasično huškanje – kaže Radić.

Popović: OS BiH su obična nula

Vojno-politički komentator iz Banjaluke Gostimir Popović tvrdi da kompletna Ahatovićeva analiza “nema veze s mozgom”, a posebno u delu u kojem on priželjkuje “napade avijacijom” po ciljevima u Banjaluci, Bijeljini i Bileći.
– Vojnički kapaciteti Oružanih snaga BiH ravni su nuli! Ne daj bože da se nešto desi, ta vojska bi se raspala u roku od pola sata – tvrdi Popović.”