Srijeda, 24 travnja, 2024

RASPUDIĆ: Raskorak između Vlade i građana golem je kao u feudalizmu

Must Read

Profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Nino Raspudić gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedeljom u 2” urednika Aleksandra Stankovića.

Raspudić je u emisiji prokomentirao potez Josipa Šimunića ”Za dom spremni”.

Za Raspudića je Šimunićev “Za dom spremni” za svaku osudu i ne može se pravdati poviješću, no osuđuje i titoiste kada nose istu kapu koju je nosio Šljivančanin u Vukovaru.

O BiH je gost govorio kao o “potpunoj institucionalnoj razvalini”, za što je, uglavnom kriv prethodni američki veleposlanik Moon, jer je dozvoljeno rješenje u kojemu Bošnjaci imaju pravo postavljati i birati Hrvatima njihove političke predstavnike, piše Večernji list.

”Postoje dvije države, u BiH, prva je Republika Srpska, a druga Federacija, u kojoj su Hrvati izgubili sva prava, a federacija je ušla u sva poduzeća”.

”U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata, koji su u federaciji brutalno nadglasani”, kaže Raspudić.

Na Stankovićevo pitanje je li njegova rečenica iz kolumne “ako vam se ne sviđa, zašto živite među tako groznim Hrvatima”, šovinizam i poziv Srbima da isele, Raspudić je Stankoviću kazao da nije, da je to nategnuta teza izvučena iz konteksta i da ga sada ne treba činiti većom babarogom nego što jest.

 

HRT-ova emisija “Nedeljom u 2” urednika Aleksandra Stankovića, koji je ugostio dr. Ninu Raspudića, profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ispunila je očekivanja.

Bila je to vatrena razmjena misli “ljevice i desnice”. Raspudić je odmah objasnio kako su ti termini zastarjeli, da se on zalaže za tzv. 3D shemu za “ljevičara i desničara”. Mjeri se stav prema nacionalnom pitanju, prema životnim vrijednostima i prema socio-ekonomskim pitanjima. On je, poput kolumnista Milana Ivkošića u prve dvije kategorije “desni”, u zadnjoj “lijevi”.

Za Raspudića je Šimunićev “Za dom spremni” za svaku osudu i ne može se pravdati poviješću, no osuđuje i titoiste kada nose istu kapu koju je nosio Šljivančanin u Vukovaru.

Ističe kako je nevjerojatno da je na čelu HRT-a, primjerice osoba koju je prethodno na isto mjesto bila postavila totalitarna partija u čije se vrijeme išlo u zatvor za ispričani vic. Ne prihvaća, da nam, isto tako “sole pamet o slobodama i ljudskim pravima osobe poput Jelene Lovrić i Vili Matule, koji su bili članovi zadnjeg CKSKH”.

Pluralizam

Stanković je parirao sa “huškačkim tekstom”. S Novaka u Večernjem listu, te Raspudićevim koji je pisao da su svi glavni mediji, pa i “njegov” Večernji bili politički dirigirani protiv referenduma o braku. Na pitanje zašto piše onda u Večernjem, Raspudić je odgovorio stoga što je Večernji pluralni list, za razliku od konkurencije.

Rasprava se rasplamsala i oko Željke Markić, na koju je Stanković, kao i samog Raspudića “navalio k’o kobac”, a očekivano, na Mimu Simić, s kojom se slaže, nije. Raspudić je govorio o “golemom raskoraku između stavova vladajućih i većine medija s većinskim mišljenjem naroda”, te ga usporedio da je “gotovo kao u feudalizmu”.

Ako je sve brak, onda ništa nije brak

Dobar dio emisije urednik i gost su se nadmudrivali oko referenduma i prava homoseksualaca. Raspudić je čvrsto govorio kako to nije bio nikakav referendum o homoseksualnim pravima, dok je Stanković tvrdio suprotno.

– Kako vas mogu ugroziti dva muškarca, homoseksualca koji su u braku i dosele vam se u susjedstvo?, pitao je Stanković Raspudića, a ovaj odgovorio kako njega osobno to ne ugrožava, ali ugrožava instituciju braka.

– Ako je sve brak, onda ništa nije brak, kazao je Raspudić, te dodao da se oko svega “podigla neviđena histerija, a narod prozvan da je fašistički”. Za drugi referendum, o ćirilici, rekao je Raspudić, pak da je postavljeno “nepametno pitanje”, jer se ne mogu smanjivati stečena prava, premda se to dogodilo dijaspori, kada im je broj saborskih zastupnika sveden na tri

Hrvati u BiH

O BiH je gost govorio kao o “potpunoj institucionalnoj razvalini”, za što je, uglavnom kriv prethodni američki veleposlanik Moon, jer je dozvoljeno rješenje u kojemu Bošnjaci imaju pravo postavljati i birati Hrvatima njihove političke predstavnike.

U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata, koji su u federaciji brutalno nadglasani

 

– Postoje dvije države, u BiH, prva je Republika Srpska, a druga Federacija, u kojoj su Hrvati izgubili sva prava, a federacija je ušla u sva poduzeća.

– U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata, koji su u federaciji brutalno nadglasani, kaže Raspudić.
Na Stankovićevo pitanje je li njegova rečenica iz kolumne “ako vam se ne sviđa, zašto živite među tako groznim Hrvatima”, šovinizam i poziv Srbima da isele, Raspudić je Stankoviću kazao da nije, da je to nategnuta teza izvučena iz konteksta i da ga sada ne treba činiti većom Babarogom nego što jest.

Na trenutke se, pak činilo da Raspudić vodi emisiju, jer je davao sugestije Stankoviću koga treba ugostiti i što je trebao pitati neke od svojih gostiju. Burna emisija ipak je, na kraju završila smirenijom raspravom o Modnom mačku, homoseksualcu kojemu je Raspudić pomogao napisati knjigu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x