Published On: Fri, Jan 16th, 2015

Raspudić: Moramo zaustaviti ‘gaženje nižih i klanjanje višima’

U prepunoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u četvrtak je održana tribina pod nazivom “Kako dalje?“ na kojoj je Nino Raspudić, docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je naveo kako već i sam naziv tribine sugerira da smo se našli u slijepoj ulici, pred zidom, u bespuću…

– Paradoksalno je da nikada kao sada nije bio osjećaj beznađa. Ispada kao da smo spletom okolnosti dobili nacionalnu državu, a da se još uvijek nismo u potpunosti ostvarili kao nacija. Vučemo tragove totalitarnog režima, i to u doslovnom smislu. Praktično isti kadrovi vode institucije: od Hrvatske televizije do sigurnosne službe – istaknuo je Raspudić. Kazao je i kako je još gora situacija što se tiče mentaliteta, ustvrdivši da je u našim strankama prevladao onaj totalitarni duh – “gaženje nižih, klanjanje višima“.

Posebno je, dalje, naznačio važnost lustracije do koje u Hrvatskoj nije došlo.

– Tu se misli na one koji su bili instrument represivnog režima, oni ne mogu više obnašati funkcije. Onaj tko je, na primjer, bio na čelu televizije u vrijeme totalitarizma, ne može to biti i 2015. Nužno je konačno izvršiti demontažu titoizma u hrvatskom društvu. Politički Jugoslaven je stupidna ideja, ali poštujem da je to nečije demokratsko pravo. No, onda neka to javno prezentira i vidjet će koliko će glasova dobiti na izborima. Treba prekinuti priču o Zapadnom Balkanu. Zašto bi nama Banja Koviljača ili Priština bili regija, a ne grad Beč ili Pečuh? – zaključio je Raspudić.

Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posebno se osvrnuo na događaj iz HRT-ove emisije „Otvoreno“, kada je ministar Fred Matić obznanio primanja Đure Glogoškog ustvrdivši:

– Platio sam televizijsku pristojbu da ministar gazi po tom kolokvijalno rečeno “jadničku“. Više nećemo nikome dopustiti da dira u branitelje, koje treba zaštiti Ustavnim zakonom. Pa oni su omogućili da možemo popovati, komunjariti, liberaliti…Retorika iz zlokobne 45. mora prestati. Ništa u komunizmu vrijedno nema, to je zlo koje, na žalost, nije satrto… – naglasio je u izlaganju Matulić.

Na tribini je jedan od govornika trebao biti i Đuro Glogoški, a njegov je izostanak sa skupa objasnio moderator Mili Lozančić, umirovljeni časnik HV-a:
– Glogoški je završio u bolnici. Iscrpljen je, bio je na infuziji, a onda je otputovao doma u Osijek, na oporavak. Lozančić je naglasio i kako branitelji već tri mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici i polako posustaju zbog iscrpljenosti.

SD