Published On: Fri, Jan 16th, 2015

INFORMACIJA KOJU JE JAVNI SERVIS FTV CENZURIRAO: Muslimanska tajna služba planirala likvidaciju Bošnjaka

U dokumentaciji koju je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužiteljstvu BiH nalazi se i popis muslimanske tajne službe AID za likvidaciju Bošnjaka koji su navodno bili članovi organizacije za “rušenje Republike BiH”

U povjerljivom dokumentu muslimanske tajne službe AID od 5. studenog 1994. godine navode se imena desetina bošnjačkih političara i gospodarstvenika, među kojima su i Muhamed Čengić, Alija Delimustafić, Hajrija Balorda, Adil Zulfikarpašić.

“Pres” piše i da se u dokumentima koje je Kebo dostavio Tužiteljstvu, a koji su u posjedu ovog lista, nalaze i brojni dokazi o povezanosti najvišeg bošnjačkog vojnog i političkog vrha s radikalnim islamistima, zapovijedi zapovijedništva muslimanske vojske za napade na hrvatska mjesta u središnjoj Bosni, kao i popis mudžahedina kojima su bošnjačke vlasti prije početka rata u BiH dale državljanstvo BiH.

“Glas Srpske”, također, danas piše o dokumentaciji koju je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužiteljstvu BiH, navodeći da je Šefik Džaferović nakon rata, kada je bio član AID-a, uništio veliki dio dokaza o zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, Zenici i Zavidovićima.

U dokumentaciji koju je Kebo predao nalazi i izvještaj Misije OESS-a za BiH iz rujna 1992. godine, u kojem se navodi da je dio srpskih logoraša koji je bio zarobljen u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica spaljen u visokim pećima zeničke Željezare.

U istom izvještaju se napominje da je u ratnom logoru u KPZ Zenica bilo oko dvije tisuće Srba