Subota, 15 lipnja, 2024

Rambo Amadeus: ‘Predstavljao bi i BiH na Euroviziji, zašto ne’

Must Read

Antonije Pušić na ovim prostorima od 1988. godine poznat je kao Rambo Amadeus. Tada je definirao pojam turbo-folk, danas “živi, radi, eksperimentira i filozofira u Beogradu”, a osim u glazbi aktivan je i u ekologiji.

To je umjetnik kojem nisu potrebne dodatne promocije, ali čije mišljenje vole čuti mnogi, pa smo u kratkom razgovoru, za sinoćnjeg koncerta u “Abraševiću”, Ramba nasumično ispitali o različitim sferama i pogledima na društvo.

Kako je svima poznato Rambo je na ovogodišnjoj Euroviziji predstavljao Crnu Goru, unatoč svojim prijašnjim negativnim stajalištima prema ovoj manifestaiciji koju je nazivao kičom, ali je zaključio kako ‘sama manifestacija nije kič, nego ga države šalju’. A na pitanje bi li opet otišao na Euroviziju Rambo je odgovorio ‘da zašto ne, predstavljao bih Bosnu i Hercegovinu’.

Kada već spominjemo Euro i manifestacije, hoćete li pratiti Europsko nogometno prvenstvo 2012. koje počinje večeras?

Ja nikada nisam gledao nogomet, samo kad mi ispod kuće igraju, meni igre s loptom nisu bitne. Kada sam otišao u zološki vrt vidio kako su foke vještije s loptom od ljudi deset puta, radije bih gledao foke kako igraju nogomet nego ljude.

Uskoro se spremaju i Olimpijske igre u Londonu, a Olimpijske igre bi trebale predstavljati krunu sporta i natjecanja, no želja za pobjedom i naporne pripreme su nekim sportašima oduzele život, jeste li vi za ili protiv Olimpijskih igara?

Pa nije to štetno to je ok, ja bih poručio sportašima, da ne budu ambiciozni da gledaju na svoje zdravlje, nije važno jesi li prvi ili petnaesti.

Vi slovite kao osoba koja je dala naziv turbo folku čak i prije nego se pojavilo sve ono što je danas u njega svrstano. Je li današnja scena otišla predaleko?

Današnja turbofolk scena, ma ne zanima me, ne pratim je.

Većina bh. građana je kivna, ljuta ili bez komentara. Imate li vi komentar na kaotično političko stanje Bosne i Hercegovine?

Politička situacija u BiH, ne pratim je mnogo, ali je jasno dok BiH bude prebrojavala stanovnike po vjeri vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i osjećanju nema ni države. Treba raditi na tom nacionalnom konceptu u multietničkoj i mutikulturalnoj sredini, svim stanovnicima bih bi preporučio da se dogovore, a tko šta kući moli to je njegova stvar.

U Mostaru su bili česti i navijački neredi na utakmicama zasnovani na nacionalnoj osnovi, nešto što slovi za zabavu završi neredom, koje je rješenje po vašem mišljenu?

Ja mislim da treba ukinuti klubove koji rade po toj navijačkoj nacionalnoj osnovi i napraviti nove. To je kao i party, ne može biti po nacionalnoj osnovi, to je kršenje svih normi, čovječanstva koja su stečena, to je Drugim svjetskim ratom trebalo biti zaključeno.

Kao ekološki aktivist, šta biste poručili nesavjesnim ljudima u Mostaru, koji rijeke i grad zatrpavaju smećem?

A ne prljam vam ja grad, prljate ga sami. Najgori su vam oni koji govore, zašto bih ja kad nitko drugi neće. Ne gledajte što drugi radi ili ne, djelujte.

Tu je dosta mladih s pivama u ruci, Jeste li za ili protiv legalizacije lakih opijata?

Ne, protiv sam, čak bih zabranio i alkohol u slobodnoj upotrebi. Vidim da djeca, mlađa od osamnaest godina, normalno poručuju alkohol, ja bi to rigorozno zabranio!

Podsjetimo, Rambo je prije dvije godine prosvjedovao, legavši na cestu na kratko je zaustavio promet, zbog započete sječe 329 platana bulevaru. Što se na kraju dogodilo s platanima u Beoguradu?

Ja sam se bunio, ako je moja pobuna rezultirala time što su umjesto 350 zasadili 500, onda mi je drago da sam utjecao, kazao je Rambo Amadeus za Bljesak.info.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -