Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Lagumdžija Budimira već proglasio “uvjetno bolesnim”, Lijanović ne bi “od gotovine pravio veresiju”

Must Read

Predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija proglasio je danas nezakonito imenovanog predsjednika F BiH i svoju marionetu Živka Budimira potencijalno bolesnim.

-Nermin Nikšić će razriješiti dužnosti ministre iz SDA na osnovu programskih zadataka. Nakon toga predsjednik Federacije trebao bi shvatiti što bi trebao uraditi izuzev ako nije bolestan, ili ne znam šta mu može biti drugo, kazao je Lagumdžija.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Prema Ustavu, predsjednika Federacije smjenjuje Ustavi sud u uslučajevima da je prekršio presigu ili je fizički ili mentalno nesposoban obavljati dužnost, na zahtijev ili prijedlog dvotrećinske većine u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta F BiH.

Lagumdžijino postavljanje uvjetovane dijagnoze Budimiru otkriva Lagumdžijinu namjeru kako će ustrajati u prekompoziciji federalne vlasti. Druga poruka Budimiru može se protumačiti kao poziv da podnese ostavku i izbjegne situaciju u kojoj će se izvrgnuti dodatnom poniženju da se pred Ustavnim sudom raspravlja o njegovom mentalnom zdravlju.

Ako ne shvaća da nema podršku većine u parlamentu i da je logična konsekvenca te činjenice podnošnjenje ostavke- onda je bolestan, suština je Lagumdžijine poruke Budimiru.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nije na Budimira išao tako nisko- kao njegov stvarni politički šef Lagumdžija, no poruka je suštinski ista. Ako ima imalo moralo trebao bi podnijeti ostavku i to odmah, jer  nema legitimitet i jer je nezakonito izabran, izjavio je u petak Čović.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama Budimir je Čoviću ponudio da potiše smjenu bilo kojeg ministra i postavljanje novih samo da njega zadrži na poziciji predsjednika F BiH. No, Čović s njim nije htio ni razgovarati

Nema sumnje kako će Lagumdžija iskristiti sva moguća sredstva da prekomponira vlast, jer ne uspijeli u tome iz cijele će priće izaći kao gubitnik, a njegov poraz znači Tihićevu pobjedu. Sličan, snažan motiv imat će i Fahrudin Radončić, kojeg je Lagumdžija uveo u vlast, na kantonalnoj razini ali je jednom nogom i dalje u oporbi. Radončiću je, također, nezamisliv povratak natrag, jer bi to značilo i njegov poraz.

Budući se primiču lokalni izbori, oni će dodatno rasplamsati propagandi rat, preko medija naklonjenih jednom i drugom bloku, koji će potpuno paralizirati Federalnu paravladu. Prijedlozi zakona bit će utvrđivani bez ministara SDA u Federalnoj vladi, čije je razriješenje najavio Lagumdžija, a  u parlamentu, bez glasova zastupnika SDA. No, zakoni koji prođu Parlament  neće moći stupiti na snagu bez potpisa predsjednika i dopredsjednika Federacije Budimira i Kebe.

Principjelan stav Čovića i Ljubića da je uvjet za rekonstrukciju Vlade da u hrvatskoj kvoti federalne vlasti ne budu Lijanovići i HSP, Lagumdžiji predstavlja dodatan problem. Od Lijanovića mu ovise tri katonalne vlade; u Bihaću, Zenici i Tuzli, a glasovi pet Lijanovićevih zastupnika potrebni su mu i u dosezanju dvotrećinske većine potrebne za pokretanje procedure za smjenu predsjednika i potpredsjednika Federacije, ukoliko pritisak na njih ne bi rezultirao njihovim ostavkama.

Lider SDP pokušao je privoljeti širokobriješkog mesara da  njegova stranka Radom za boljitak preuzme ministarstvo industrije energetike i rudarstva u Vladi F BiH, no Lijanović je to navodno odbio. Naime, za razliku od resora poljoprivrede koje raspolaže sa 78 milijuna KM, ministarstvo industrije i energetike ina na dispoziciji, puno manje novca- 28 milijuna maraka. Uz to,  vrlo malo tog novca je moguće usmjeriti u vlastite džepove, kao što je slučaj s poljoprivrednim poticajima, jer je glavnina tih sredstava namjenjena rudnicima uglja. Uz to Jerko ne bi mogao izravno kontrolirati ni to “malo” novca, budući je ta ministarska pizicija predviđena za Bošnjake, pa bi na nju trebao postaviti nekog od Bošnjaka iz svoje stranke. – “A zašto bi od gotovine pravio veresiju”- navodno je, prema neslužbenim inforamcijama Dnevnik.ba Lijanović upitao Lagumdžiju, dajući mu do znanja kako ne namjerava prihvatiti njegovu ponudu

Lijanovićevo odbijanje, neće nove saveznike Lagumdžiju i Radončića odvratiti od namjere da rušenjem postojeće uspostave novu vlast, a u toj namjeri moguće je, bit će korištena sva moguća sredstva, od kupovine SDA-ovih i Lijanovićevih zastupnika, preko medijske kompromitacije, do korištenja utjecaja u tužiteljstvima i policiji za otvaranje istraga i podizanja optužnica. U Lijanovićevom slučaju materijala za to itekako ima, a ni Budimir nije bez grijeha.

Hegemonizam i pristajanje služenje hegemonizmu sada se protagonistima te politike i statistima vraća kao bumerang.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -