Published On: Pet, sij 16th, 2015

RAK ODGOVORIO : Ako Duška cenzurira, to je njen ćeif i mi joj ne možemo ništa!

Kako smo jučer pisali RAK-u zbog proečite cenzure koju provodi FTV u ne baš maloj stvari iz RAK-a smo dobili odgovor. RAK tvrdi da nisu nadležni nad neobjavljenim sadržajima.

Naime javni RTV servis prešućuje činjenicu da vicepredsjednik Federacije već mjesec dana optužuje vodstvo SDA i samog predsjednika države Izetbegovića za umiješanost u ubojstva tijekom rata i vezu sa stranim plaćenicima iz postrojbe El Mudžahid, koji su prema Kebinim tvrdnjama pred vodstvo SDA tada prinosili dekaptirana trupla, ili same glave pobijenih zarobljenika iz suprotstavljenih vojski. Tako velik skandal u BH medijima nepamti se još od vremena kada nas je kandidat za člana predsjedništva SDP-a učio što je to huškačko novinarstvo. Taj je u svojim emisijama koje smo svi navodno trebali plaćati, sudio i presuđivao brže od El Mudžahida a medijski metci koje je odapinjao nikada se nišu također našli pred RAK-om koji je inače zadužen za pristranost.

Evo što su nam odgovorili iz RAK-a:

Poštovani,

 

U vezi sa Vašim upitom od 15.1.2015., napominjemo da je Agencija u skladu sa nadležnostima datim po odredbama Zakona o komunikacijama („Službeni glasnik BiH“, broj 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12), između ostalog, odgovorna za donošenje pravila iz oblasti emitovanja, izdavanje dozvola za emitovanje pružaocima audiovizuelnih medijskih usluga kao i praćenje poštivanja pravila i uslova dozvole od strane istih. U skladu s tim, te Pravilnikom o postupku rješavanja kršenja uslova dozvola i propisa RAK-a („Službeni glasnik BiH“, broj 18/05), Agencija može pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, samo u slučaju kada je prigovor upućen na tačno određen, emitovan programski sadržaj, sa ciljem da utvrdi da li je isti u skladu sa pravilima i propisima Agencije, te ne može reagovati u slučaju neemitovanja određenih programskih sadržaja. Pravila i propisi Agencije ne sadrže odredbe na osnovu kojih bi se stanicama moglo naložiti emitovanje određenog sadržaja.

Pitanje koje postavljate u domenu je uređivačke politike stanica,  što je izvan nadležnosti Agencije zbog čega sugerišemo da se u vezi sa istim obratite RTV FBiH koja je  mjerodavna da odgovori na Vaš upit.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare