Petak, 21 lipnja, 2024

Radončić: SDA mora prestati s imenovanjima

Must Read

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas Srni da njegova stranka u pregovorima sa političkim partnerima zahtijeva da prije formiranja bilo kakvih koalicija, SDA mora prestati s imenovanjima kakva su bila u slučaju direktora Razvojne banke Federacije BiH i nekim drugim institucijama.

“Napominjemo i da je Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, u tehničkom mandatu i da nema pravo na imenovanja koja više nemaju nikakav izborni legitimitet”, rekao je Radončić.

On je potvrdio da je sinoć u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o ukupnoj političkoj situaciji i mogućim koalicijama unutar sva tri nacionalna korpusa na nivou županija, entiteta i BiH.

“Mi smo po običaju razgovarali vrlo direktno i otvoreno”, precizira Radončić.

On je potvrdio da čvrsti stavovi SBB-a BiH prema kojima teška ekonomska kriza može biti prevladana samo korjenitim ekonomskim, socijalnim i političkim promjenama u skladu sa izbornim rezultatima nailaze na apsolutnu podršku kod svih političkih lidera sa kojima je do sada razgovarao.

“Čović je euroatlantski opredijeljeni lider svoje stranke i vrsni ekonomista i, što se tiče ekonomskih programa naših stranaka, između SBB-a i HDZ-a postoji visok stupanj suglasnosti”, naveo je Radončić.

Upitan kada će i s kojim političkim liderima iz Republike Srpske razgovarati o principima uspostavljanja vlasti nakon općih izbora u BiH, lider SBB-a je rekao da će njegova stranka sačekati rasplet u Srpskoj.

“Sačekat ćemo rasplet u Republici Srpskoj iz prostog razloga što posljednjih dana medijski dobijamo kontroverzne informacije o tome da je u petak SNSD napravio vladajuću većinu, a jučer smo već imali neke druge poruke od lidera SDS-a Mladena Bosića”, naveo je Radončić.

Uprkos tome, on najavljuje da će razgovarati sa obje najjače stranke iz Republike Srpske, kao što je bilo i prije četiri godine, jer u SSB-u smatraju da je najvažnije dobiti ekonomski potentnu “državnu vladu” i ispoštovati princip da se u sva tri nacionalna korpusa naprave natpolovične koalicije, i to u smislu nacionalnog predstavljanja Srba, Hrvata i Bošnjaka.

“To znači natpolovično predstavljanje u Republici Srpskoj jedne stranke ili jedne koalicije. Kod Hrvata je to riješeno natpolovičnom pobjedom HDZ-a, a kod Bošnjaka tek treba da se vidi u kom će smislu ići to profiliranje”, zaključio je Radončić.

Dnevnik.ba

Previous article
Next article
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -