Published On: Pon, stu 3rd, 2014

Fingirani pobjednik

Stranka demokratske akcije tvrdnjom kako se neće nikome pridruživati, već će ona „voditi procese u BiH“, uključujući i formiranje nove vladajuće koalicije, nastoji sebe predstaviti kao pobjednika izbora u BiH. Što više, glavni tajnik SDA Amir Zukić eksplicitno tvrdi: SDA je pobjednik izbora u BiH.

Kolegij SDA je, pri tom, aludirao na sastanak lidera HDZ BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika. No, njih dvojica nisu ni pozivali SDA da se pridružuje koaliciji ovih dviju stranaka, već su rekli kako čekaju da se na bošnjačkoj političkoj sceni isprofilira tko je politički subjekt koji ima bošnjački legitimitet kako bi bio treći partner pobjednicima unutar hrvatskog i srpskog korpusa.. HDZ BiH je, naime, osvojio dvotrećinsku podršku među hrvatskim biračima, a SNSD ima nadpolovičnu, istina tijesnu, većinu, sa svojim koalicijskim partnerima, u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske

_____________piše: Milan Šutalo / HMS

Stranci demokratske akcije nitko ne osporava da je dobila najveći broj glasova bošnjačkih birača i da je relativni pobjednik na izborima unutar bošnjačkog biračkog tijela. SDA, naime, u Federalnom parlamentu ima 29, od ukupno 98 zastupnika. Uzme li se u odzir da dva HDZ-a imaju 17 zastupnika ( 13+4) lako je, međutim, zaključiti da je SDA daleko od nadplovične podrške bošnjačkih birača i da joj je za stjecanje nacionalnog legitimiteta nužan još jedan partner s bošnjačke parlamentarne scene.

S druge, pak, strane, udruže li se SBB i DF, zajedno će imati jednog zastupnika više nego SDA ( 30) i pridobiju li još šest zastupnika manjih bošnjačkih stranaka, SDA im neće moći osporiti pravo predstavljanja Bošnjaka. SDA, dakle, iako relativni pobjednik među Bošnjacima, lako može izgubiti pravo pozivati se na nacionalni legitimitet.

Ista je situacija i u Parlamentu BiH. Iako ima najveći broj bošnjačkih zastupnika (10) ostale bošnjačke strane SBB, DF, SDP, A- SDA imaju veći broj zastupnika od SDA. Uz to, 1o zastupnika je manje od četvrtine ukupnog broja zastupnika u Parlamentu BiH (42).

Dakle SDA ne samo da nije pobjednik izbora u BiH, ona nije pobjednik ni među Bošnjacima, jer nema nadpolovičnu podršku bošnjačkih birača

No, manji je problem što SDA sebe predstavlja kao pobjednika među Bošnjacima, iako je tek relativni pobjednik unutar bošnjačkog korpusa, od toga što se ova stranaka želi nametnuti kao pobjednica izbora u Bosni i Hercegovini. Pri tom pravi istu grešku kakvu je napravio Lagumdžijin SDP nakon listopadskih općih izbora 2010.

Takva intencija na tragu je zagovaranja Bosne i Hercegovine kao građanske države, suprotno njezinoj suštinskoj i ustavnoj definiciji da je to država tri suverena naroda.

Osim relativne podrške unutar jedne nacionalne zajednice, SDA, naime, nema nikakvu, ili gotovo nikakvu, podršku druga dva suverena naroda.

Uostalom, ako Stranka demokratske akcije vjeruje da je pobjednica izbora u BiH, zbog čega ne formira vlast? Jasno je da to ne može učiniti, čak i da je BiH građanska država, da za izbor Vijeća ministara, uz nadpolovičnu podršku u Zastupničkom domu, nije potrebna i podrška većine srpskih i hrvatskih delegata u nacionalnim klubovima Doma naroda Parlamenta BiH, u kojima SDA nema nije jednog delegata.

To, što je zahvaljujući činjenici da su Bošnjaci najbrojniji narod u BiH, osvojila i najviše zastupničkih mandata, još uvijek joj ne daje za pravo predstavljati se ” pobjednicom izbora u BiH i „predvodnicom procesa u državi“, već jedino ravnopravnim partnerom strankama s hrvatskim i srpskim izbornim legitimitetom.

/HMS/