Published On: Ned, lis 20th, 2013

Radončić: Blizu smo rješenja, ne želimo “fildžan” državu

Čelnici političkih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH /FBiH/ intenzivno bilateralno pregovaraju, tako da ostaje da se u nekoliko narednih dana vidi je li ostvaren određeni pomak u vezi provođenja odluke “Sejdić–Finci”, izjavio je danas predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić.

“Mislim da smo vrlo blizu rješenja, pod uvjetom da to odgovara i strankama iz hrvatskog korpusa i ostalim akterima pregovora o odluci Suda iz Strazbura”, rekao je Radončić.

On smatra da, ukoliko se domaći politički lideri, čak ni uz pomoć Bruxellesa, ne dogovore da izaberu jednu od desetak varijanti, odnosno modela direktnog izbora članova Predsjedništva BiH, ne preostaje im ništa drugo nego da se vrate indirektnom načinu izbora.

Radončić je dodao da on, kao ni drugi sudionici ovog procesa, još od predstavnika EU nisu dobili “nikakav papir” koji bi, kako se to očekivalo, trebalo biti svojevrsni rezime posljednjeg sastanka u Bruxellesu.

“Dogovor je, takođe, da o detaljima pregovora za sada ne informiramo javnost”, rekao je lider SBB-a BiH.

Glavni odbor SBB-a BiH dao je jučer punu podršku rukovodstvu stranke koje je odbilo prijedlog da se odluka “Sejdić-Finci” rješava na način pravljenja dvije “matematičke” jedinice u FBiH.

o je, smatra Glavni odbor, početak podjele države i dobivanje hrvatskog, odnosno muslimansko-bošnjačkog entiteta i fildžan državice, što je politički nedopustivo i značilo bi iznevjeravanje svih žrtava koje su date za državu Bosnu i Hercegovinu. Pri tome nisu se jasno opredijelili kako gledaju na posljednji prijedlog oko kojega posreduje Europska komisija. Objasnili su da će SBB ostati dio rješenja i snažno podržavati svaki svima prihvatljiv prijedlog, iako smatra da je presudu bilo najlakše provesti jedinstvenim rješenjem na razini cijele BiH, odnosno neizravnim načinom izbora članova Predsjedništva BiH. SBB neće iz parlamentarne procedure povući svoj prijedlog zakona o vojnoj imovini i prihvatiti njegovo vezivanje za druge zakonske prijedloge. Naravno, ako je moguće donijeti više zakona odjednom, SBB će to podržati, ali zadržava rezervu da vezivanje zakona o vojnoj imovini za neke druge daje izgovor za nastavak nedopustivog opstruiranja i sprječavanja MAP-a i bržeg puta k NATO integracijama.

Neovisno od bilateralnih zakonskih prijedloga SNSD-a i SDP-a, SBB neće prihvatiti takozvane zatvorene liste i trudit će se da se prilikom održavanja sljedećih izbora sačuvaju otvorene liste i tako smanji utjecaj predsjednika stranaka, a povećaju izgledi kandidata koji imaju veću potporu u narodu. Također, Glavni odbor je ocijenio da se Vlada FBiH u protekle tri godine nije uspjela dokazati kao uspješan čimbenik rješavanja velikih ekonomskih i socijalnih problema i stoga će SBB jačati svoj oporbeni karakter prema županijskim i entitetskim vladama, jer je loša vlast nepotrebno potrošila još tri godine od izbora 2010. godine.

Glavni odbor je ostao pri stavu da SBB ne treba ulaziti u Federalnu ili županije Vlade, neovisno o tome tko čini ili pokušava formirati nove parlamentarne većine na različitim razinama. Glavni odbor SBB-a je iskazao zadovoljstvo da se ova stranka u očima međunarodnih čimbenika, domaće javnosti, pa čak i političkih rivala, doživljava kao projekt s kojim očito mnogi žele koalirati nakon izbora 2014. godine. Ipak, Glavni odbor smatra da SBB na izbore treba ići samostalno, jer je prema mnogim anketama veliki favorit na predstojećim izborima.

vecernji.ba