Subota, 25 svibnja, 2024

Radojičić: Balkan je potpuno izvan fokusa vanjske politike SAD

Must Read

SAD su zainteresovane da ostanu vodeća svjetska sila, ali pitanje BiH, Balkana i cijele Europe nije u prioritetima službene američke politike, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Radojičić, koji je kao gost Nacionalnog demokratskog instituta sudjelovao na forumu međunarodnih lidera i konvenciji Demokratske stranke u Šarlotu u SAD, tvrdi da Amerika očekuje od EU partnerstvo, ali i uređenje vlastitih političkih i ekonomskih odnosa, dok je Balkan potpuno izvan fokusa američke vanjske politike.
“Prvo, izuzetno je teško naći Balkan na mapi vanjskopolitičkih interesa jer i ono malo koliko se govori o vanjskoj politici ovdje okrenuto je više nekim drugim kriznim žarištima. Na svu sreću, mi više nismo takvo krizno žarište, kao Afganistan, Sirija, Iran, nuklearna proliferacija ili američka pomoć trećim zemljama”, rekao je Radojičić.

On je dodao da su SAD zainteresirane da ostanu vodeća svjetska sila, ali sa drugačijom uporabom svoje moći, prenosi Televizija BN.

Prema njegovim riječima,američke politike danas su više okrenute strategiji balansirane meke snage uz kombinaciji ekonomskih, diplomatskih, političkih i vojnih uticaja.

“Čini mi se, barem iz razgovora s ljudima ovdje, s političarima i analitičarima, da se ne može primijetiti neka velika razlika između republikanskih i demokratskih dužnosnika u odnosu prema Balkanu i da je teško i očekivati da bi došlo do neke promjene politike”, rekao je Radojičić.

On je dodao da je, ukoliko ostane demokratska administracija, gotovo izvjesno da je to nastavak dosadašnje politike, a da bi, ukoliko bi došlo do republikanske administracije, postojalo možda malo više nepoznanica(Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -