Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Radno mjesto – kontroliranje političara za 16.000 kuna

Must Read

Sabor je raspisao natječaj za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Za kontrolu rada političara i njihovih bankovnih računa primat će se plaća od 16 tisuća kuna, a posao je siguran barem 5 godina.

 

Punih godinu i pol u Hrvatskoj nije pala niti jedna odluka o sukobu interesa političara. Zašto? Već je dvaput propao pokušaj izbora novog Povjerenstva. Sad Sabor iskušava treću sreću. Raspisuje natječaj za posao iz snova – kontrolirajte političare za 16.000 kuna.

 

Novouređen i prazan već 17 mjeseci Ured povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa čeka – samo Povjerenstvo. S izborom novih članova Sabor kasni više od godinu dana, a sutra raspisuje novi natječaj.

“Nadležno saborsko tijelo, Odbor za izbor i imenovanja, donijelo je odluku za raspisivanje poziva za izbor članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nadam se da će postupak uspješno biti priveden kraju do početka zasjedanja Sabora”, kazao je potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Zbog nedostatka kvoruma i političke volje, kontrola sukoba interesa bila je potpuno blokirana. Zadnja odluka donesena je u svibnju 2011. godine, a od lanjskog rujna nije održana nijedna sjednica Povjerenstva. Pet preostalih članova i 11 službenika čitavo vrijeme primaju naknade i plaće.

“Ja sam radio po zakonu koliko sam mogao. Oni prije nisu uspjeli izabrati povjerenstvo u 90 dana, a onda su došli ovi za Novu godinu i sada raspisuju natječaj. Zaključke donesite sami, ne trebam vam ja za to”, rekao je Mate Kačan, predsjednikPovjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Očekuje se velika navala na natječaj, jer riječ je o poslu iz snova.

Naime, plaća je spektakularnih 16.000 kuna. Posao je siguran barem pet godina, koliko traje mandat, a donosi ogromnu moć i utjecaj.

Kada zasjednu u ovaj ured, budući šef Povjerenstva i njegovi članovi, bit će među najmoćnijim ljudima u državi. Moći će kontrolirati bankovne račune i porezne kartice zastupnika i ministara, i zbog sukoba interesa zatražiti odstupanje čak i predsjednika države.

U novom povjerenstvu neće biti političara, činit će ga pet osoba koje dobiju potporu 76 zastupnika u tajnom glasovanju.

“Čim je donesen novi zakon u veljači 2011. godine, mi smo upozoravali da je bolje da se bira dvotrećinskom većinom, ali ostala je obična”, upozorio je Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatska.

Svi zainteresirani na stranicama Sabora mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za kontrolora političara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -