Radmanović: Problem BiH su različite želje političkih elita, SDP je glavni krivac..

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je da suštinu problema u BiH predstavljaju različite želje političkih elita, prije svega, nacionalnih, kao i različito tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma i želja za njegovom promjenom.

“Lako je vidjeti da je uzrok tome SDP BiH, koji je sve ovo napravio u posljednje dvije godine. U BiH je uvijek bilo teško sastaviti koalicije jer su različiti pogledi političkih partija, ali je funkcioniralo, a sada, dolaskom / lidera SDP-a / Zlatka Lagumdžije ništa ne funkcionira, niti može funkcionirati “, istaknuo je Radmanović govoreći o” aktualnoj političkoj situaciji u BiH “na sinoćnjoj tribini u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci” Filip Višnjić “.

Radmanović je istakao da je BiH trenutno u pat poziciji, dodajući da se pitanje krizne situacije u BiH mora riješiti u narednih mjesec ili dva, inače u BiH neće biti napretka.

“Mi hoćemo u Europu i Europa hoće da nas primi, ali oni imaju uvjete koje mi ne možemo ispuniti i sve stoji i ponavlja se iz mjeseca u mjesec”, napomenuo je Radmanović.

On je dodao da će i EU, kao i BiH, morati uradi nešto radikalnije kako bi zemlja mogla pristupiti europskoj obitelji.

“Izlaz je napraviti brze korake prema EU, ali mi smo nesposobni da ih sami napav ukoliko EU učinkovitije ne nastupi ovdje i progleda kroz prste oko nekih stvari. BiH ne može uskladiti ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, ne može zaživjeti vladavina prava dok strane suce ovdje zapovijedaju. I, naravno, ne možemo napraviti odlučujuće korake dok je tu OHR “, napomenuo je Radmanović.