Subota, 15 lipnja, 2024

EKSPERIMENT: Honduras dopušta osnivanje privatnih gradova-država

Must Read

Vlada Hondurasa odlučila je dopustiti osnivanje privatnih gradova-država na svome teritoriju. Kroz pola godine očekuje se početak gradnje tri takva grada, što bi otvorilo 200.000 radnih mjesta. Osim privlačenja investicija, cilj je rješavanje ogromnog problema droge, nasilja i korupcije u zemlji jer će Charter Cities gradovi imati svoje vlade, zakone i policiju.

 

Vlada Hondurasa odlučila je dopustiti osnivanje privatnih gradova-država na svome teritoriju, što se smatra očajničkim potezom zemlje u kojoj vladaju droga, nasilje i korupcija, piše u četvrtak njemački list Sueddeutsche Zeitung.

 

U Hondurasu, zemlji s najvećom stopom umorstava na svijetu, privatnici bi trebali uskoro osnovati tri nova grada, s vlastitim zakonima, sudovima i policijom. Vlada je ovih dana potpisala odgovarajuću dozvolu, piše Sueddeutsche. Za šest mjeseci trebala bi početi gradnja gradova, pri čemu se očekuje otvaranje više od 200.000 radnih mjesta. Honduras, srednjoamerička država s oko osam milijuna stanovnika, smatra se jednom od najopasnijih na svijetu za svoje stanovnike. Korupcija, trgovina drogom i nasilje svakodnevica su u većem dijelu države. Policija se ne usuđuje kročiti u neka područja ili pak surađuje s uličnim bandama.

Prema podatcima njemačkog ministarstva vanjskih poslova, broj umorstava u Hondurasu 2011. je narastao na više od 6.300, za razliku od godinu ranije kad je iznosio oko 6.000. Oko 96 posto umorstava žena nikad se ne razjasni. Vlasti, koje ne pronalaze načina uvesti reda, odlučile su se dopustiti osnutak “Charter Cities”, gradova koji će imati vlastite vlade, zakone i policiju i čak će moći samostalno sklapati međunarodne sporazume o trgovini i uz to imati vlastitu useljeničku politiku.

Na čelu “Charter Citieja” bit će guverner, iznad kojega će biti nadzorni odbor. U početku će privatni ulagači određivati zakone, a demokratsko pravo suodlučivanja stanovnici bi trebali dobiti tek kasnije. U gradovima će se morati poštovati ljudska prava i međunarodni propisi. Projekt je međutim izazvao otpor stanovnika u blizini grada Puerto Castilla, koji ne žele svoje posjede prodati za nastanak novih gradova. Oni tvrde da su investitori “teroristi”. “Investitori ulažu novac u ideju koja podsjeća na kolonijalno doba, kad je Honduras postao banana država”, izjavio je Oscar Cruz, ustavni pravnik koji je honduraškom vrhovnom sudu uložio tužbu zbog projekta.

(Hina/pd)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -