Published On: Čet, stu 7th, 2013

Radmanović: Međunarodna zajednica koči put ka EU

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da međunarodna zajednica pravi zastoj na putu BiH ka EU.

“Europa nije jasno opredijeljena da se ‘zaokruži’ sa zapadnim Balkanom. Da je obrnuto, mogli bi oni  uzbrzati proces. Ako ga ne ubrzaju, ako mi budemo imali sve uvjete kao Hrvatska, to znači da nećemo za 15 godina biti članica EU, i to je deprimirajuće za ovaj prostor”, ocijenio je Radmanović za Radio “Slobodna Europa”.

On tvrdi da mu je bivši komesar za proširenje EU Oli Ren rekao da BiH neće moći aplicirati dok postoji OHR.

“Ren je rekao: ‘Ne možete aplicirati dok OHR sjedi u BiH’. I mi od tada stagniramo. Ovo što kažem nije obrana Predsjedništva BiH ili nekog drugog organa u BiH, nego želim samo da ukažem na kompleksnost pitanja”, pojasnio je Radmanović.

On misli da OHR jeste glavni problem, jer BiH nije suverena dok ima takvo tijelo koje je iznad legalno izabranih organa i može da donosi zakone.

“Iz tog kuta kad se gleda, onda je ovaj zastoj prema EU razumljiv. Ima tu i naših propusta. Mislim da smo sada negdje blizu rješenja pitanja državne i vojne imovine, što su posljednji uslovi za odlazak OHR-a, ako, naravno, oni iz Savjeta za provođenje mira budu htjeli da odu”, istakao je Radmanović.

Kad je riječ o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”, Radmanović je naglasio da je u ovom trenutku skeptik.

“Čini mi se da su političari, uz lošu asistenciju međunarodnih političara, došli do granice od koje ne mogu dalje”, naveo je Radmanović i dodao da misli da to ne može i ne smije ugroziti izbore naredne godine.

On smatra da je saradnja u regiji dobra, ali da treba rješavati konkretna pitanja, a ne da se susreti na najvišim nivou svode na protokol.