Published On: Čet, stu 7th, 2013

Više birača nego popisanih!

BANJALUKA – Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH pokazao je da u nekim općinama u BiH ima više registriranih birača nego popisanih, što otvara prostor za manipulacije, prije svega, tijekom izbornog procesa.

Naime, u općini Kozarska Dubica pravo glasa na posljednjim izborima imalo je 23.696 građana, a preliminarni podaci završenog popisa pokazuju da su u ovoj općini popisana 23.074 stanovnika. Slična situacija je i u općini Krupa na Uni, gdje prema podacima Centralne izborne komisije BiH pravo glasa ima 1.799 stanovnika, a ukupan broj popisanih je 1.687.

Nesrazmjerno je i u Banjaluci, gdje je popisan 199.191 stanovnik, dok je pravo glasa na lokalnim izborima imalo njih 181.530, ili 91 posto od popisanih ove 2013.

Aleksandar Radeta, predsjednik banjalučke izborne komisije, rekao je da su, sudeći po broju registrovanih birača, očekivali da u Banjaluci živi između 240.000 i 260.000 stanovnika, što se na kraju ispostavilo da nije točno.

“Nesrazmjeran broj birača i stanovnika otvara mogućnost za manipulacije. Popis je pokazao da je u Banjaluci mnogo onih koji su tu izvadili osobnu kartu, a uopće ne žive ovdje već negdje u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj i tako dalje”, kazao je Radeta.

On je naveo da općinske izborne komisije tu ne mogu ništa, jer spisak preuzmu samo od Centralne izborne komisije, koja u saradnji s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH pravi konačan izborni spisak.

Stevo Pašalić, demograf, smatra kako je odnos biračkog tijela u ukupnoj populaciji, a koji iznosi od 79 do 80 posto, jasan znak da su podaci iz biračkih spiskova prenapuhani.

“Da su podaci iz biračkih spiskova pouzdani, popis nam ne bi ni trebao. Njima se može manipulirati, jer neko može imati dvojno državljanstvo, a da se prijavi i glasuje u BiH. Oni mogu da budu kao jedan od orijentira, ali pod uvjetom da nisu napuhani”, kazao je on.

On je napomenuo kako je i Haški tribunal na osnovu biračkih spiskova pokušao da izrađuje svoje studije, koje je on uspio da pobije.

Prema Pašalićevim riječima, postoje i općine gdje biračko tijelo čini 50 ili 60 posto od ukupnog broja stanovnika, što ponovo ukazuje na manipulaciju.

“U Drinjači, kod Zvornika, ima registriranih 500 birača, a na popisu je upisano 1.100 ljudi. Inače, ova mjesna zajednica nema više od stotinu učenika, što jasno pokazuje da su ovdje popisivana i lica iz inozemstva”, naveo je Pašalić.

Maksida Pirić, glasnogovornik CIK-a, kazala je kako oni pred svake izbore od Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH traže podatke o aktivnim prebivalištima i ažuriraju spiskove.

“Birači iz inozemstva se moraju posebno registrirati  inače neće biti upisani u spiskove”, kazala je ona.

Pravo glasa na lokalnim izborima prošle godine imalo je 3.144.296 građana, dok je popis, prema preliminarnim rezultatima, pokazao kako u BiH živi njih 3.721.622.