Utorak, 21 svibnja, 2024

RADMANOVIĆ: Inzko se otuđio u zadnje vrijeme

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je optimista u pogledu dogovora članova Predsjedništva o Prijedlogu budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, o čemu bi se trebalo raspravljati krajem sedmice na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH.

“Još ne znam do kakvog ćemo prijedloga proračuna doći, ali sam optimista, jer vjerujem da će kod svih članova preovladati odgovornost da se dođe do dogovora”, rekao je Radmanović.

Osvrćući se na najnovije političke odnose na nivou BiH, Radmanović je za Televiziju “TV1” ocijenio da je poslije dužeg perioda, u kojem nije bilo dogovora, nova “šestorka” u Mostaru pokazala da je u BiH dogovor, ipak, moguć.

“Nadam se da će njihov sljedeći dogovor biti provođenje odluke ‘Sejdić -Finci’, što je odlučujući korak BiH ka EU”, istakao je Radmanović, napominjući da će dogovor o provođenju ove odluke omogućiti podnošenje aplikacije BiH za kandidatski status u EU, a koji bi BiH mogla da dobije do kraja naredne godine.

Radmanović smatra da se domaći političari trebaju vratiti izvornom Dejtonu, koji je odlična osnova za funkcioniranje BiH, ali da je to sada vrlo teško.

On je naglasio da se političari u BiH trebaju samostalno dogovarati, a da stranci u tome treba isključivo samo da pomažu.

Govoreći o hrvatskom pitanju u BiH, Radmanović je rekao da u narednih godinu dana sigurno neće doći do dogovora o trećem entitetu, ali hoće do izmjena Izbornog zakona BiH koji će promijeniti način izbora hrvatskih predstavnika u institucije BiH.

Izvještaj o stanju u BiH koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio nedavno VS UN, Radmanović smatra “neobjektivnim”, kao i da je Inzko u posljednje vrijeme “van komunikacije sa domaćim dužnosnicima”.

“OHR odmaže dogovoru u posljednje vrijeme”, tvrdi Radmanović i dodaje da bi “odlazak OHR-a iz BiH doprinio poboljšanju političkog dijaloga”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da nije realno da ubrzo dođe do ukidanja bezviznog režima za građane BiH, te da bi to bilo i protiv samih europskih principa.

“Ograničen broj lažnih azilanata ne bi trebao biti razlog za ukidanje slobode kretanja za naše građane”, smatra Radmanović.(Dnevnik.ba/Avaz)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -