Published On: Čet, sij 16th, 2014

Radmanović: Dužnosnici EU negiraju suverenitet BiH

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorava da neki europski dužnosnici, poput komesara za proširenje EU Štefana Fuelea (Fuele), zaobilazeći Predsjedništvo BiH prilikom posjeta ovoj zemlji – “negiraju suverenitet BiH”.

“Moram ponoviti ono što sam više puta rekao i domaćim i stranim zvaničnicima, a to je da je u domaćin u ovoj zemlji – Predsjedništvo BiH. Stoga je nedopustivo da članovi ove institucije pročitaju u novinama da u BiH dolaze – kako to kažu neki drugi dužnosnici – visoki gosti “, pojašnjava Radmanović.

On negoduje što Štefan File, komesar za proširenje EU, kojoj toliko teži BiH, dolazi u BiH, a da se nije najavio domaćim dužnosnicima.

Radmanović negoduje i zbog ponašanja šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena, “koji nije našao za shodno da informira Predsjedništvo BiH o fileovima dolasku, mada je riječ o instituciji u čijoj je izravnoj nadležnosti vođenje vanjske politike BiH”.

“Razumijem da gospodin File dolazi zbog specifične situacije koja nije vezana za Predsjedništvo BiH, ali, bez obzira na to, ovo još jednom asocira na situaciju u kojoj određeni broj stranih predstavnika negira suverenitet BiH.

Svako ko ima komunikaciju s BiH trebalo je da pogleda Ustav BiH i vidi značaj i ulogu Predsjedništva BiH “, poručuje srpski član Predsjedništva BiH.

Radmanović ocjenjuje da je ovdje riječ o “negiranju suvereniteta BiH, što čine dužnosnici Europske komisije”.

U BiH dolaze i nižerangirani dužnosnici, primjerice ministri, io tome Predsjedništvo BiH i ne treba imati informaciju, objašnjava Radmanović, ali u slučaju razine europskih komesara – to je viši rang koji treba da ima komunikaciju na najvišoj razini s Predsjedništvom BiH.

File bi trebao sutra u Sarajevu razgovarati s liderima sedam vodećih političkih partija u BiH o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, ključnog uvjeta za nastavak puta BiH ka EU.