Published On: Čet, ruj 19th, 2019

RADMANOVIĆ: Ako je netko sumnjao tko pravi krizu u BiH mogao je to vidjeti na Kongresu SDA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o razrješenju potpredsjednika Senada Bratića koji je SDA kadar. Potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović za N1 je govorio o optužbama zbog smjene Bratića i političkoj situaciji u BiH.

“Ovdje su potpuno različite politike u pitanju, o tome treba govoriti. Ovdje nije grubi sukob oko pojedinih osoba SDA i SNSD-a, ali jeste oko koncepcije BiH. SNSD otkako postoji ponavljamo i naglašavamo priču za Daytonski mirovni sporazum”, kazao je Radmanović.

“Ako je netko sumnjao tko pravi krizu u BiH mogao je to vidjeti po Kongresu SDA koji je potpuno različit u odnosu na sve druge kongrese u BiH i potpuno protivan Daytonskom mirovnom sporazumu odnosno Ustavu BiH. Od prvog dana potpuno je isti njihov stav u kojem je dominacija jednog naroda nad drugima u BiH nedopustiva. To je anakrono, nije u skladu sa svjetskim trendovima u 21. stoljeću.”, rekao je Radmanović.

Za Radmanovića postoje i opcije u kojima nema Bosne i Hercegovine.

“Oba doma u Parlamentu BiH ne rade. Ako bi došlo do raspuštanja Doma naroda onda nema BiH. Ovako, ona ima još uvijek neku šansu ako ćemo se dogovarati u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma. Ako netko posegne jednostrano preglasati srpskog člana u tome onda stvarno nema BiH. Onda preuzimaju odgovornost. Pokušavaju izvući da je kriv SNSD. To nije točno, možemo i dokazati”, rekao je Radmanović i dodao kako zakonski ne postoji mogućnost veta.

Prebacivanje nadležnosti s države na entitet koje su izvornim Daytonom postojale Radmanović vidi kao realan cilj ukoliko do formiranja vlasti ne dođe.

“To ovisi samo od nas. Mi se još uvijek pokušavamo da dogovoriti s drugom stranom, uvjeriti ih da je šteta što su neki ljudi iz međunarodne zajednice narušili Daytonski mirovni sporazum, doveli do velikog broja prijenosa nadležnosti koji je bio nepotreban. Znači, idemo tim putem. Pokušat ćemo ustrajati u tome.”, objasnio je.

No, za Radmanovića to je opcija ukoliko ne dođe do dogovora.

“Ja bih rekao da su na čekanju iako ima onih koji misle da je propao Sporazum i da od toga nema ništa. Kažem da su na čekanju zato što mislim da nikad ne treba zaboraviti na dogovore, ne treba reći nećemo se više dogovarati. Mislim da se dogovor u BiH može postići baš na bazi ovog Sporazuma iz kolovoza”, kazao je Radmanović.

“Ako netko računa da treba funkcionirati zemlja onda mora doći do novog Vijeća ministara. Tu smo dogovorili sve osim ANP, sada smo podigli dodatne tenzije, ali mislim da nije sve propalo”, dodao je Radmanović.

Govoreći o slanju ANP-a Radmanović je odlučan:

“Kao što piše u rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Tako mislim da se svi trebaju ponašati.”

Kazao je kako je pogriješio u svojim prethodnim prognozama da će Vijeće ministara biti formirano do kraja 2019. godine te da ne zna što bi se moglo događati. Također je istaknuo da Republika Srpska ne bi dozvolila uporabu bonskih ovlasti kada bi međunarodna zajednica došla do te odluke.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare