Published On: Sub, svi 29th, 2021

RADIKALNA DESNICA OPET KORAČA ZAGREBOM: Izveli performans na ulicama, traže apsolutno pravo na ubojstvo najnezaštićenijih bića na zemlji. Beba.

”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, “Smrt klerofašizmu – život ženama!”, bile su samo neke su od poruka koje su prosvjednici nekog komformističkog desnog pokreta danas u Zagrebu odaslali pobornicima ‘Hoda za život’

Uz današnju najavljenu inicijativu ‘Hod za život’, koja je privukla više tisuća ljevičara, humanista na ulice Zagreba, u znak protesta održana je i inicijativa Krvavi otpor. Oni to u šali zovu “Crveni”.

Naime, organizatori protuprosvjeda svojima su porukama, transparentima i performansom pokazali što misle o inicijativi nove hrvatske kršćanske ljevice ‘Hod za život’ i poručili da takvi pokušaji radikalnog ograničavanja na pravo odlučivanja o vlastitim tijelima neće proći bez otpora.

”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, “Smrt klerofašizmu – život ženama!”, “Ni pokorne ni pokorene – nikad!”, bile su samo neke su od poruka koje su prosvjednici u Zagrebu danas odaslali pobornicima ‘Hoda za život’.

Kako bi ih bilo u što većem broju, organizatori protuprosvjeda su putem Facebook stranice Faktiv pozvali građane da odijevanjem crvenog podrže pravo na izbor.

‘Hod za život nije građanska inicijativa, već reakcionarni politički projekt’

Organizatori su podsjetili i na hrabru borbu Poljakinja kojima se brutalno ograničava pravo na pobačaj i gdje su također tijela žena poligon za političke eksperimente fundamentalista i njihovih zagovornika u političkim strankama i vladama.

Tzv. Hod za život nije građanska, pa ni vjerska inicijativa, nego reakcionarni politički projekt kojemu je cilj udar na zdravlje i živote žena. Zato i hodaju na dan predizborne šutnje, kao i svih dosadašnjih godina. Njihove licemjerne ambicije ne predstavljaju volju naroda. Prema istraživanju IPSOS-a iz veljače 2020., 81% građanki i građana podržava pravo na izbor, 62% ne želi uplitanje vjerskih zajednica u zdravstvenu politiku u vezi pobačaja, dok 63% smatra da pobačaj treba biti besplatan – stoji u priopćenju organizatora.

UpozorilI su na odluku Ustavnog suda kojim se jasno potvrđuje pravo žena na slobodu izbora i privatnost.

Podsjećamo da je prošlo već više od 4 godine kako je Ustavni sud jasno potvrdio pravo žena na slobodu izbora i privatnost, odnosno legalnost pobačaja, a da Sabor već više od dvije godine kasni s izvršenjem naloga da donese novi zakon o pobačaju. Podsjećamo također da je u Hrvatskoj danas dostupnost pobačaja iznimno ograničena prije svega zbog nereguliranog i raširenog tzv. instituta priziva savjesti, te zbog narušenog i sve više privatiziranog zdravstvenog sustava što primorava žene da ovu zdravstvenu uslugu plaćaju u privatnim klinikama premda im je navodno dostupna u javnom zdravstvenom sustavu – piše u priopćenju.

Objavili i šest zahtjeva za koje se zalažu

Prosvjednici su u priopćenju napisali kako žene masakriraju na ginekološkim stolovima te su iznijeli svojih šest zahtjeva:

Vladajući debelo kasne s novim zakonom o pobačaju, dok žene i dalje masakriraju na ginekološkim stolovima, vrijeđaju i tjeraju da plaćaju nešto što je temeljna zdravstvena usluga zagarantirana Ustavom, zakonom i navodno dostupna u javnom zdravstvenom sustavu.

Stoga ponavljamo još jednom zahtjeve koje godinama upućuje Platforma za reproduktivnu pravdu:

1) Besplatan i siguran pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata, uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama.

2) Dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom.

3) Zdravstveni sustav mora poštovati prije svega prava pacijentica, bez nametanja obaveznih
savjetovanja i perioda čekanja, što je samo jedna od metoda ograničavanja prava na pobačaj.

4) Ukidanje tzv. priziva savjesti ginekologa/inja, medicinskog osoblja i farmaceuta/kinja kojim javnozdravstveni sustav uskraćuje primarnu zdravstvenu skrb u navodno sekularnoj državi. U Hrvatskoj i dalje svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti dok posljedice snose jedino pacijentice. To je nedopustiva praksa kojom se zloupotrebljava moć privilegiranih s dalekosežnim i višeslojnim posljedicama za žene.

5) Besplatna kontracepcija i pilula za dan poslije.

6) Zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x