Petak, 21 lipnja, 2024

RADIKALI S EU PUTOVNICAMA: Europa u strahu od vlastitih džihadista

Must Read

Broj građana Europske unije koji su se pridružili džihadistima u Iraku i Siriji dramatično je porastao, upozorio je danas koordinator EU za terorizam Gilles de Kerchove, dok gradonačelnik Bruxellesa kaže da su europske institucije na meti terorista.

Broj građana EU koji su se pridružili dzihadistma se u posljednjih nekoliko mjeseci utostručio i smatramo da ih je sad preko tri hiljade, rekao je De Kerchove za britanski Bi-Bi-Si i dodao da je teško reći koliko ih se vratilo u Europu.

On je porast broja europskih dobrovoljaca među džihadistima pripisao proglašenju Islamsku državeďż˝ (ID) koju su ekstremisti ustanovili u Siriji i Iraku, kao i visokom publicitetu koji je ova grupa dobila postavljajući snimke pogubljenja talaca na internet.

Oni koji vjeruju u ID idu Tamo, rekao je on i pozvao članice EU da donesu niz mjera kako bi se osujetili oni koji žele prenijeti džihad na europsko tlo.

U Bruxellesu je posljednjih dana pojačano osiguranje zgrada u kojima su smještene europske institucije nakon medijskih izvejštaja da je policija osujetila planove džihadista da ih napadnu.

Iako belgijske vlasti nisu iznijele nikakve detalje o ovoj akciji, gradonačelnik Bruxellesa Ivan Major je juče upozorio da je prijetnja terorista prestonici Belgije konkretno i vrlo realne.

On je za belgijsku RTL televiziju izjavio da državni organi nadziru državljane Belgije koji su se vratili iz Sirije i Iraka, a za koje se pretpostavlja da ih je oko tisuću.

Vjerujem da ćemo još neko vrijeme biti potencijalna meta, kazao je Major.

Bruxelles je u svibnju ove godine bio meta prvog terorističkog napada na tlu Europe od strane povratnika iz džihada, kada je Francuz arapskog podrijetla Mehdi nemusí otvorio vatru na posjetioce briselskog Židovskog muzeja i ubio četvero ljudi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -