Published On: Wed, May 15th, 2019

Putujete na dan europskih izbora? Danas je zadnji dan za promjenu biračkog mjesta

Već sutra Ministarstvo uprave zatvorit će registar birača, nakon čega se očekuje da se objavi i točan broj ljudi na popisu birača. To znači da je srijeda posljednji dan u kojem možete napraviti izmjene i registrirati se za glasanje na nekom drugom mjestu.

Koliko će točno birača moći glasati na europskim izborima 26. svibnja, bit će poznato već ovih dana, a kao što je Ministarstvo uprave ranije izvijestilo, do deset dana prije izbora mogu se mijenjati i podaci u registru birača.

Jesu li vaši podaci u registru birača točni, možete provjeriti na stranicama Ministarstva uprave uz pomoć OIB-a ili matičnog broja građana. Podaci će vam pokazati u kojoj ste mjesnoj upravi registrirani za glasanje te u kojoj će mjesnoj samoupravi biti određeno vaše biračko mjesto. Samo biračko mjesto ne navodi se u registru birača jer će ono biti određeno tek nakon što se zaključi i objavi popis birača te odrede biračka mjesta, što bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana.

Na izborima za EU parlament 33 liste, osam više nego prije pet godina

Ako znate da na dan izbora nećete biti u svojoj mjesnoj samoupravi u kojoj ste registrirani za glasanje, taj ćete dan boraviti u inozemstvu ili jednostavno želite glasati na nekom drugom mjestu, danas je posljednji dan u kojem te podatke možete ispraviti.

Svoje podatke iz registra birača, osim na stranicama Ministarstva uprave, možete provjeriti u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda. U tim uredima možete napraviti i ispravak ili dopunu podataka iz registra birača.

Ako pak na dan izbora nećete biti u mjestu svog prebivališta, zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede 15. svibnja 2019. Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 15. svibnja 2019. zaprimati zahtjeve do 16 sati. Zahtjeve možete poslati i preko sustava e-Građani.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora zateći će se negdje drugdje u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za privremeni upis. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županiji u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto na kojem će se zateći na dan izbora.

 

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora naći će se u inozemstvu, zatražit će pak prethodnu registraciju.

Zahtjev za prethodnu registraciju birač može podnijeti bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Iznimno se može zatražiti i potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta u Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem će se birač zateći na dan izbora. Temeljem te potvrde birač će moći glasati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu. Zahtjev za tu potvrdu podnosi se nadležnom uredu prema mjestu prebivališta birača.

Na europskim izborima glasanje se omogućuje i onima koji nemaju prebivalište u RH. Tako se oni birači koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste ne moraju aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Republici Hrvatskoj, gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Te zahtjeve birači podnose ili u nadležnom diplomatsko-konzularnom uredu ili u nadležnom uredu u RH, i to u mjestu u kojem će se zateći na dan izbora.