Utorak, 16 travnja, 2024

PUTINOVA PONUDA ZAPADU Ako priznate da je Krim Rusija, Kosovo nije Srbija

Must Read

Građani Srbije već su desetljećima tradicionalno okrenuti prema Rusiji koju smatraju svojom velikom zaštitnicom. Pokazuje to i službena politika Beograda koja čini sve da država postane punopravna članica Europske unije, ali se u isto vrijeme ne odriče izuzetno dobrih veza s Rusijom. Građani Srbije podsjećaju i na potez službene Moskve koja je, odmah nakon završetka bombardiranja Srbije 1999., poslala naoružane i opremljene padobranske postrojbe koja su preuzele vojnu zračnu luku u Prištini.
Izjednačavanje statusa
Taj potez shvaćen je kao želja Rusije da se pozicionira na Balkanu, ali i jasna poruka da neće Srbiju ostaviti samu. Međutim, dalja događanja oko rješenja nekih gorućih pitanja u Europi i svijetu mogla bi sve to promijeniti.
Na neka od njih upozorio je i predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu američkom časopisu Bloomberg.
– Zapad ne želi priznati volju naroda na Krimu, kao što to čini u slučaju Kosova. Kad je riječ o Krimu, ne primjećuju se volja naroda koji živi na Krimu, gdje je 70 posto etničkih Rusa, a ostali govore ruski kao materinji jezik, da se pridruži Rusiji. Jednostavno ne žele to vidjeti. Na Kosovu možete uzeti u obzir volju naroda, ali ne i ovdje. Ništa se ne može činiti protiv volje naroda, ali neki od ruskih partnera izgleda da to ne razumiju – rekao je Putin u intervjuu koji je uzbunio Srbiju.
Ta izjava u Srbiji je shvaćena kao izjednačavanje statusa Kosova i Krima, ali i surovi pokušaj obrane ruskih interesa u svijetu po cijenu da međunarodna zajednica s Kosovom radi što želi.
– Putin brani načelo koje se tiče ruske politike i interesa Moskve, a ova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova. Ona doslovno kaže: “Ako vi nama priznate Krim, imat ćete odriješene ruke da s Kosovom radite što želite”, rekao je za Blic srbijanski politički analitičar Dušan Janjić.
Kaže Janjić da je samo pitanje vremena kada će Rusija deblokirati pitanje Kosova u UN-u i koliko će i kako taj postupak naplatiti od Zapada.
Srbijanski diplomat Ninoslav Stojadinović smatra da je izjava Putina možda trenutak istine te kako će se Srbija kad-tad morati suočiti s realnošću da se mora opredijeliti i u vezi s poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a da onda neće biti ni podrške oko Kosova, ali ni oko Republike Srpske.
Neusporedivo veća važnost
Iako i Kosovo i Krim imaju sličan put, treba znati i kako Krim ima neusporedivo veću važnost za Rusiju od Kosova. Naime, na tome poluotoku u Crnom moru stacionirana je i moćna ruska crnomorska flota koja želi ponovno postati bitan vojni faktor u svijetu, pri čemu joj jedino izlaz na Crno more to omogućuje.
Usto, ova Putinova izjava dolazi i u vrijeme kada cijeli svijet pokušava riješiti pitanje rata u Siriji. Rusija i SAD upravo su postigli kompromis i dogovorili primirje u Siriji, gdje će trebati nešto i žrtvovati kako bi se nešto dobilo. Srbi strahuju da bi Rusija mogla žrtvovati “srpsko Kosovo”.
U vezi s budućnosti Kosova, ministar za EU u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth u razgovoru za srbijanski Blic jasno je jučer poručio da Srbija neće ući u EU prije nego što normalizira odnose s Kosovom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

POGLED HRVATA IZ BIH Zašto i za koga glasovati na izborima za Hrvatski sabor

Vidimo da su se neke kolege s drugih portala izjasnili za koga treba glasovati. Neki od njih su stavili nadnaslov...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -