Published On: Tue, Oct 1st, 2013

Putina kandidat za Nobelovu nagradu za mir?

Moskva- Javne osobe i poslanici ruske Dume pokrenuli inicijativu da imenuju Vladimira Putina za kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Oni smatraju da ruski predsjednik trebabiti  kandidat za tu nagradu imajući u vidu njegove napore da se zaustavi rat u Siriji.

Prema riječima deputata Josifa Kobzona, ruski predsjednik je “više dostojan” te nagrade, nego njen raniji dobitnik američki predsjednik Barack Obama “koji je podržao agresivne akcije SAD”, prenijele su Ria novosti.

Koordinator Medjunarodnog pokreta za zaštitu prava naroda Beslan Kobahija ocijenio je da je Putin “bez sumnje osoba 2013. godine”, kao i da ne vjeruje da će predsjednik Rusije komentirati ovaj prijedlog “zbog njegove skromnosti”.

Komitet za dojdelu Nobelove nagrade nije želio da komentira ove navode ističući da se “imena kandidata drže u tajnosti”.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da ukoliko ruski predsjednik treba dobiti priznanje za doprinos mirnom izlazu iz sirijske krize, onda treba sačekati konkretne rezultate.

 

b92