Published On: Uto, ožu 18th, 2014

PUTIN ZAPAD PROZVAO ZA LICEMJERJE: Krim i službeno dio Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas govor pred obje kuće ruskog parlamenta, nakon čega je uslijedilo potpisivanje povijesnog sporazuma s novim proruski orijentiranim čelnicima Krima o pripojenju tog poluotoka južne Ukrajine Rusiji. Sporazum na snagu stupa odmah.

– U srcima ljudi Krim je oduvijek bio dio Rusije – kazao je Putin u Kremlju gdje je najavio nove zakone za anektiranje Krima i od parlamentarnih zastupnika zatražio da podrže inicijativu.

Putin je u obraćanju pred parlamentom, u prisusutvu novih vođa Krima, prosvjednike nazvao ekstremistima koji su Ukrajini donijeli kaos.

– Krim je bio i ostao neodvojivi dio Rusije. Rezultati referenduma samo to potvrđuju. Narod Krima nije želio trpiti ovu povijesnu nepravdu. Oni imaju pravo na samoodređenje, a njihova poruka na referendumu je jasna i uvjerljiva. Zahvaljujem stanovnicima Krima na hrabrosti i dostojanstvu. Ne vjerujte onima koji vas plaše Rusijom, mi ne trebamo podijeljenu Ukrajinu – kazao je Putin.

Putin je citirao kosovsku deklaraciju neovisnosti kao primjer samoodređenja podržanog od strane Zapada, te odbacio tvrdnje da je Kosovo jedinstveni slučaj zbog krvoprolića i etničkih sukoba u Jugoslaviji.

– Izbori su proglašeni legitimnima s gledišta međunarodnog prava na Međunarodnom sudu pravde, a isto pravilo se primjenjuje u slučaju Krima – kazao je Putin.
Krim je šef vlade Sergej Aksyonov (2. L), slavi potpisivanje (18. ožujka 2014)

Krimski  šef vlade slavi  potpisivanje sporazuma.

Ruski tenk u Simferopol, Krim (18 ožujak 2014)
Kijev kaže da je  referendum proveden dok je Krim bio pod vojnom okupacijom
Ukrajinski rezervisti trenirati izvan Kijeva (18. ožujka 2014)
Ukrajina organizirala  trening rezervista, bojeći se eskalacije krize

– Međunarodni sud pravde ne spominje broj žrtava kad pokušava opravdati odcjepljenje Kosova od Srbije – dodao je Putin.

Putin je naglasio da će se zbog priznanja Krima Rusija sigurno naći na udaru kritika stranih sila.

– Sami moramo odlučiti hoćemo li zaštititi nacionalne interese ili ćemo ih zauvijek davati drugima – zaključio je Putin.

Govor ruskog predsjednika cijelo je vrijeme bio praćen gromoglasnim pljeskom.

Krimske vlasti jučer su objavile da se na nedjeljnom referendumu čak 97 posto glasača izjasnilo za odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Krim su okupirale ruske postrojbe nakon što je krajem veljače ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju nakon kulmunacije višemjesečnih antiruskih prosvjeda.

Nakon referenduma, vlasti na Krimu su proglasile neovisnost i od Moskve zatražile pripajanje Rusiji.

Putin je priznao neovisnost i o tome službeno izvijestio ruski parlament.