Published On: Pet, ožu 4th, 2022

“Putin nije lud, ruska invazija ne propada. Zapad ga podcjenjuje”

Bill Roggio, američki vojni analitičar i urednik časopisa The Long War Journal, analizirao je za britanski Daily Mail rat u Ukrajini. Roggio piše da su simpatije prema brojčano slabijim Ukrajincima dovele do preuveličavanja ruskih neuspjeha, nerazumijevanja ruske strategije, pa čak i neutemeljenih tvrdnji psihoanalitičara amatera da je Putin izgubio razum.

Trezvenija analiza, piše Roggio, pokazuje da je Rusija možda primila težak udarac, ali je uvijek imala dobro osmišljene planove za daljnje napade ako se njeni početni potezi pokažu nedostatnima. Svijet je i prije podcijenio Putina i te su pogreške dijelom dovele do ove tragedije u Ukrajini, smatra američki vojni analitičar.

“Amerikanci dopuštaju da im osjećaji zamagle prosudbu”

“Moramo biti bistrijih očiju sada kada je rat u tijeku”, piše Roggio.

Roggio, kako prenosi Index.hr, piše da čak i profesionalci u Pentagonu dopuštaju da im osjećaji i suosjećanje prema Ukrajincima zamagli prosudbu.

“Samo dva dana nakon ruske invazije na Ukrajinu izvjestitelji američkog Ministarstva obrane brzo su ustvrdili da je neuspješno zauzimanje Kijeva u prvim danima rata predstavljalo ozbiljan neuspjeh. Izvještaji Ministarstva obrane implicirali su da je ruska ofenziva znatno kasnila ili da je čak propala jer glavni grad Ukrajine nije pao”, piše Roggio.

Američki vojni analitičar piše da su čelnici trebali naučiti obuzdati svoje nade nakon katastrofalnog povlačenja Rusije iz Afganistana.

“Još jednom, američki i zapadni dužnosnici upadaju u zamku nerazumijevanja neprijatelja i njegovih ciljeva”, piše Roggio.

Roggio dalje piše da je Putin navodno vjerovao da će ukrajinska vlada pasti kada ruske snage prijeđu granicu i krenu prema Kijevu te da je ta operacija propala jer se to nije dogodilo.

“Putin se svakako nadao brzoj pobjedi, ali očito se nije oslanjao samo na nagli ulaz u Ukrajinu kao jedini plan za uspjeh. Umjesto toga, ruska vojska bila je spremna zauzeti zemlju silom ako brzi udar ne uspije.”

“Ovakav plan trebao bi biti poznat Amerikancima koji se sjećaju invazije na Irak 2003. godine”, piše Roggio te podsjeća što se tada događalo.

“U prvim satima rata, američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo je svoju kampanju ‘šoka i strahopoštovanja’ u pokušaju da ubije Sadama Husseina i druge ključne vođe i sruši vladu. Sadam je preživio, ali je američka vojska bila potpuno spremna za nastavak kopnenog napada. Pogled na rusku vojnu ofenzivu pokazuje da je postojao plan za invaziju punog razmjera, koji Rusija sada provodi”, piše Roggio.

Vojni analitičar navodi da konvencionalno, mehanizirano ratovanje zahtijeva vrijeme i resurse, a operacija ovog opsega nije kratkotrajna.

“Ruska ofenziva se odvija na četiri odvojena fronta. Na petom frontu, u istočnoj Ukrajini, koju je Putin proglasio neovisnom prošlog tjedna, ruske snage zadržavaju ukrajinske trupe koje su potrebne na drugim frontovima”, piše.

Glavnina ruskih snaga napreduje prema jugu od Bjelorusije do Kijeva, navodi.

“Ruske napredne snage, uključujući zračne, mobilne i izviđačke trupe, bile su angažirane s ukrajinskim postrojbama izvan Kijeva od početka rata. Ogromna kolona ruskih vojnika, za koju se procjenjuje da je duža od 60 kilometara, nalazi se samo 30-ak kilometara sjeverno od Kijeva i vjerojatno će se okupiti kako bi opkolila glavni grad”, analizira Roggio.

“Ukrajina bi mogla biti podijeljena na dva dijela ako Rusi zauzmu Kijev i potisnu se prema jugu”
Roggio dalje piše da bi, “ako ruske snage uspiju zauzeti Kijev i potisnuti se prema jugu kako bi se spojile sa snagama na krimskom frontu, Zelenskij mogao doživjeti težak udarac jer bi se time Ukrajina podijelila na dva dijela”.

“Ono što je važnije od nekoliko neuspjeha jest da su ruske snage prodrle 100-tinjak kilometara na sporan teren u manje od tjedan dana i da su na periferiji glavnog grada. Ovo nikako ne opisuje neorganizirane, loše sastavljene i neuspjele ofenzive”, ističe Roggio.

Roggio navodi da prodor prema jugu od Bjelorusije prema Kijevu podržava još jedna ruska kolona, koja je krenula s istoka u blizini Kurska.

“Ako se ova kolona uspije povezati s ruskim postrojbama u blizini Kijeva, obuhvatit će ukrajinske snage u većini pokrajina Černihoa i Sumija, lišavajući ukrajinsku vojsku prijeko potrebnih vojnika i ratnog materijala potrebnog negdje drugdje, te odsjeći vladu od dvije sjeverne pokrajine”, piše Roggio.

Piše da su ruske snage pokrenule široku ofenzivu usmjerenu na Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, koji je sada pod opsadom te da su se na jugu ruske snage, potpomognute amfibijskim napadima iz Azovskog mora, “slile” u Ukrajinu s Krima.

“Na ovoj fronti, ruske snage su se razgranale duž dvije glavne osovine, jednu sjeverozapadno duž rijeke Pivdenji Buh, a drugu sjeveroistočno duž obale i unutrašnjosti prema regiji Donbas, koju je Rusija proglasila neovisnom neposredno prije invazije”, analizira Roggio za Daily Mail.

Ako se ruske kolone s bilo koje južne fronte mogu povezati sa snagama sjevernije, odsjekle bi mnoge ukrajinske trupe od pojačanja – jedna od dvije kolone već je napredovala otprilike 250 kilometara, dodaje.

Ruski generali često su birali zaobići mjesta i gradove koji se snažno protive i izoliraju ih kako bi se kasnije nosili s njima, upozorio je Roggio u svojoj analizi.

“Putinovi postupci hladni i proračunati”

Roggio navodi da su trenutno topnički i raketni napadi tamo ograničeni, možda da bi se građanima poslala poruka kao upozorenje na ono što može doći.

“Čini se da Putin želi Ukrajinu uzeti netaknutu, ali neće oklijevati i povećat će razinu brutalnosti ako procijeni da je to potrebno”, analizira Roggio.

Sustavna priroda ruskog napada u suprotnosti je s nagađanjima da je Putin izgubio kontrolu i razum, analizira Roggio, pa dodaje:

“Nitko sa sigurnošću ne zna, ali čini se da su Putinovi postupci, postupci hladnog i proračunatog protivnika”, piše.

“Odbacivanje njegove odluke o invaziji na Ukrajinu kao oblika ludila zapravo je izgovor za ignoriranje vjerojatnih Putinovih motiva i budućih postupaka.

Strateški gledano, Putinovo napredovanje u Ukrajini počelo je prije više od deset godina, kada je izvršio invaziju i balkanizirao Gruziju priznavanjem marionetskih režima Kremlja u regijama Abazije i Južne Osetije”, zaključuje Roggio svoju analizu za britanski list./HMS/

guest
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Nane mi ba, ja kont’o ukropi već u Moskvi, a ukrajinska flota zajedno sa BH pomorskim drustvom iz Vogošće organizuje večeras feštu od ribe i bezalkoholnog piva u Vladivostoku.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Nee,to se neće dogodit nikad,ponavljam Rus uzima sve prirodne resurse +proiz.žitarica =eu i ostali rusofobi mole na koljenima bla,bla, itd..i postaju robovi Rusu ili glad i ekon.slom.,to vam je glavni zgoditak ovog sukoba uz naravno sigurnost rusije da lakše diše jer je pokazala što je u stanju učinit za opstanak naroda i Rusije,ostaje žalost za tolikim žrtvama s obje strane,treba polozit oruzje i prekinut krvoproliće sto prije,ali zeleni sluša eu-usa oni kazu ratuj jos iscrpljuj ruse vojno da se ispucajuuu,žalosno zaluđeno od zapada i usa….

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
2 mjeseci prije

Sve jasno prijatelju. Karikiram ,,naše” isilovce sa Poskoka koji ne izlaze iz anala Jenkistana. Srka, uzp legitimni, zlikovac, Jasmin Mulahusić iz Luksemburga, Kiseljak i ovih par sitnih ribica.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Kiseljak ti je poturica normalan hrvat u bih vidi situaciju svojim očima mislim ??? eu svojim agresorskim..

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
2 mjeseci prije

Tebi bi bolje bilo da si pao za Domovinu…bio bi heroj ,ovako se samo stamotiš..

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
2 mjeseci prije

Vidjećemo tko je u pravu,nebrini za moju domovinu tu je HZHB,ne trokitistan ako bude pptrebe za padanjem opet ponovit s vam isilovcima,ponavljam da sam vam ovo ukazanje rata predočio prije godina a osobito prije 2 mj, rekao da svi koji idu da robuju zapadu neće dobro proći osobito oni koji se prijete sankcijama,drugima a ne žele pregovarat..amen,kršćan sam teški tjedno.više puta u crkvi žalim braću ukraince ZAVEDENE I OSTAVLJENE..amen.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
2 mjeseci prije

Jesi. Ja sam svjedok. Sve si u 1 mm predvidio. Nego, kakav će biti ishod rata po tvome mišljenju?

Pod Orjenom
Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Slava Svjatoj Rus’i 🇧🇾🇷🇺🇺🇦. Smrt nepomeniku i njegovoj bagri podanika 🇺🇸🇬🇧🇩🇪🇮🇱🇪🇺 (mislim na sataniste i iluminate koji vladaju ovim zemljama, ne na običan narod).

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Izbaci židovsku zastavu oni su tihi u ovom sukobe protiv Rusa,oni svoj interes vide u dobrim odnosima s IZRAELOM obostrano,bez obzira na usa..

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
2 mjeseci prije

Oni stoje iza svega ovoga. Sve ovo je velika igranka da se dovede njihov ,,mešiah”, a naš antihrist. Pročitaj knjigu Otkrivenja. ,,Oni koji tvrde da su Judejci, a ustvari su sinagoga satanina”. Hazarsko pleme koje je uzurpiralo časni jevrejski narod.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Na kakvim si drogama danas?🤣

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

🖕 Sellam za tvoga gazdu Šoroša. Da počiva u nemiru.

SLAVA 🇧🇾🇷🇺🇺🇦

Tornjak
Tornjak
2 mjeseci prije

Naravno Bill ima vise informacija od Pentagonai borio se vec u 20ak ratova iz svoje udobne fotelje. Putko je podcjenio Ukrajinu a gerilska borba jos nije ni pocela. Treba prijatelju stati cizmom na tudju zemlju. Naravno da ce ih Putko sravniti sa zemljom ako ovako nastave, ali 40mil. ljudi ne moze ubit, a od toga ce barem 1 mil. uvijek biti spreman poginuti. Analiticaru je promaklo da Putko povlaci snage s pacifika, jer je izleda racunao da ce mu ovo biti dosta.

Kao sto rece Macron: “Najgore tek dolazi”, zali boze jadnog naroda koji neduzan izginu i izgubi sve u zivotu!

Steinmeier rece da ce ovaj rat dugo trajati i tu je sigurno u pravu.
Europa nece popustiti, jer su inace oni sljedeci. Ovako salji Ukrajincima sve raspolozivo samo nek mrcvare Ruse, pa ako i krenu na Europu, onda oslabljeni!

A onda kome opanci, a kom….

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
2 mjeseci prije

Šaka banderovaca i nacista nisu ukrajinski narod.

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Vidimo kolika je ta saka, izgleda da ti samo usi vire iz Putinovog supka botino ruska!
Jelde nisu ni Hrvati bili hrvatski narod, i to je bila sakica “nacista” koja je isprasila istu srpsku politiku u RSK i pola BiH 🙂

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
2 mjeseci prije

Vidim da si pripadnik SS Plenki 🏳️‍🌈 divizije. Halali što sam započinjao razgovor.

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Jesam brate i to ponosan. Drze se ti Ante i Adolfa, lakse ti je razmisljati!

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
2 mjeseci prije

Ziv i zdrav bio.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
2 mjeseci prije

Ma ne viri mu ništa…

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
2 mjeseci prije

Ispravak 46 mil.s onim dvjema odcijepljenim,pazi ovo od ukupnog broja oduzmi 1/3 su ti Rusi manje od 15 mil.i kad ukrainci odu kao izbjeglice a plan eu da ih bude više od 10 mil. ,neću dalje ništa crtat jer ispadam RUSOFIL ali ne ja sam dobroupućeni i vrsni poznavalac vojne strukture i sistema kako funkc.u svjetu ili ukratko VOJNI ANALITIČAR, evo da najavim kad se ovo stiša nastupa TAIVAN ,tamo bude daleko gore i krvavije žao mi je tih ljidi tamo ali opet slusaju Usa jesto da se pokušaju dogovorit s Kinom..

Milano
Milano
2 mjeseci prije

Ukrajinska kičma pukla je na dva mjesta, a najjače ukrajinske snage nalaze se u neposrednom okruženju i širem poluokruženju. Već sada je jasno da je Ukrajina naivno nasjela i podmuklo zloupotrijebljena

Srbče
Srbče
2 mjeseci prije

Oni to mogu sve uzeti za 10 dana ,zapadni stručnjaci kazu da je trebao barem 7 dana da bombarduje Ukrainu,kako to inače radi Amerika.Ali Putin hoće da sačuva Ukraince da može poslije rata doći i pogledati ih u oči.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
2 mjeseci prije

Ukrajinci su bili i jesu neodvojivi dio ruskog naroda. Više se razlikuju Srbin iz Novog Sada i Pirota neko prosječan Rus i Ukrajinac.