Published On: Pet, ožu 4th, 2022

Strateška partnerstva u Izraelu za liderstvo u digitalnoj transformaciji društva

Azrieli College of Engineering Jerusalem i Holon Institute od Technology iz Tel Aviva novi su strateški partneri Sveučilišta u Mostaru. Potpisani sporazumi definiraju budućnost razvoja ne samo Sveučilišta nego i Bosne i Hercegovine. Izaslanstvo radnog posjeta Izraelu čine rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije doc. dr. Tomislav Volarić, Marko Laco uime Ureda za međunarodnu suradnju i Tomislav Marić, voditelj Ureda za inovacije i transfer tehnologije.

SUM želi biti lider u području informacijskih tehnologija i digitalnoj transformaciji društva. Također želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije. Da bi to postigli moramo imati partnere na najvišoj razini i koji nam mogu pružiti najbolje znanje i iskustvo – istaknuo je rektor Tomić kao rezultate posjete i razgovora s institucijama u Izraelu.

Izraelska sveučilišta i instituti spremni su nam biti strateški partneri. Uspostavljeno je strateško povjerenje i to sada moramo iskoristiti. Za neke strateške korake morat ćemo mi odraditi neke domaće zadaće. Prezentacijom naših kapaciteta i sami partneri su nam ukazali potrebu spajanja IT studija u jedinstven sustav koji bi zatim mogao odgovoriti zajedničkim izazovima. Na tome ćemo raditi. Jako vjerujem da SUM može biti međunarodno središte digitalne transformacije – naglasio je rektor Tomić.

Izaslanstvo je posjetilo Azrieli College of Engineering i njihov startup akcelarator “AtoBe”. Suradnja uglavnom u inženjerskim, informatičkim i zdravstvenim programima temelji se na Memorandumu o suradnji. Potpisivanju sporazuma nazočio je Duško Kovačević, veleposlanik BiH u Izraelu koji je izjavio kako je SUM autoritet u mnogim područjima te kako vjeruje da će SUM postati lider u BiH u startup inicijativama uz pomoć partnera iz Izraela. Također, potpisivanju je online nazočio veleposlanik Izrael za BiH sa sjedištem u Tirani Noah Gal Gendler koji je istaknuo kako je oduševljen sveučilišnom brzom inicijativom da dođu u Izrael i vjeruje da će se napraviti značajna suradnja između Izraela i SUM-a. Nazočnost dvaju veleposlanika pokazuje važnost jednog ovakvog sporazuma kako za Sveučilište u Mostaru, tako i za Izrael kao državu. Holon Institute of Tehnology (HIT) javno je sveučilište u Izraelu i novi partner s kojim je Sveučilište u Mostaru potpisalo sporazum o suradnji prilikom posjeta.

Institucija koja je među deset najboljih u Izraelu fokusirana je na znanost i tehnologiju, dizajn i vizualnu umjetnost te nudi različite i brojne interdisciplinarne programe.

Umjetna inteligencija bit će jedan od glavnih pokretača promjene u svijetu u sljedećih dvadeset godina. Jedna od misija Sveučilišta je postati prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Inovacije su nešto što možemo samo učiti od države Izrael (startup nacije) i veseli nas što ćemo zajedno pokrenuti startup program sljedeće godine. Sveučilište treba biti lider u inovacijama i mijenjati društvo na bolje. Vjerujemo kako smo pronašli partnere na ovom putu, a jedan od prvih velikih projekata je pokretanje zajedničkog master studija na engleskom jeziku u IT području s Azrieli College of Engineering Jerusalem”, naglasio je doc. dr. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije te istaknuo kako su posebno ponosni što su potpisali suradnju i s Holon Institute of Tehnology koji “proizvodi” 30% svih inženjera u Izraelu.

Danas SUM ima potpisanih više od sto bilateralnih sporazuma, a aktivno sudjelujemo u deset međunarodnih mreža te u narednom razdoblju očekujemo pristup u još dvije. Razgovarali smo s izraelskim partnerima o međunarodnom povezivanju, prije svega zajedničkim master studijima, zajedničkim konferencijama, ljetnim školama”, naglasila je prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić te istaknula kako je sa strateške razine važno da su dobili partnere koji će im omogućiti ostvarivanje liderske pozicije u informacijskim tehnologijama. “Važno je naglasiti da postoje brojne mogućnosti i na drugim područjima suradnje poput biomedicine. Kod ovakvih oblika vrlo je važno povjerenje i kapaciteti. Biti pouzdan partner je uvjet prije svega. Sve to SUM posjeduje i odlučni smo mijenjati i sebe i društvo – zaključila je Bijakšić.

Izaslanstvo Sveučilišta sudjelovalo je i na konferenciji Cybertech Tel Aviv 2022. Konferencija služi kao najvažnija B2B platforma za umrežavanje u globalnoj cyber industriji što je bila velika prilika za Sveučilište kako bi uspostavili i dogovorili potencijalne suradnje.

Posjeta mostarskog Sveučilišta Izraelu odnosno boravak u tamošnjoj akademskoj sferi još nas je jednom uvjerila koliko su za našu budućnost i djelovanje značajni ovakvi susreti: ovo je, mogu slobodno reći, ponajprije ljudski, a tek potom akademski i poslovni susret. Naše Sveučilište partnere u Izraelu doživljava i kao prijatelje i partnere i suradnike te nam je u planu nastaviti razvijati se i širiti u ovome smjeru, na poslovnoj i akademskoj razini – kazao je Marko Laco, ispred Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

🇸🇾 Slava SAA i Bašara Al Asadu. Dogodine u Jerusalimu.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

🖕 za vašeg ,,mešiaha” u Jerušalimu. 🖕🖕 za cioniste svuda.

Poskok - kultni slobodarski portal u ex-Yu!
Poskok - kultni slobodarski portal u ex-Yu!
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

osuunećeni 😉 – šta Ti imaš protiv Izraela 😎 !