Published On: Sun, Jul 16th, 2017

PUT KA UJEDINJENOJ EUROPI: U Trstu je poslana jasna poruka Balkanu

Na summitu Zapadnog Balkana u Trstu poslana je “jasna poruka” da su vrata EU otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Europi.
To je poručila visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Ona je na svom blogu navela da je tijekom summita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu suradnju, unapređenje transporta i povećanje razmjene na Balkanu.

Mogherini je naglasila da je summit u Trstu bio i prilika za “dug razgovor” s francuskim predsjednikom Emanuelom Macron o Balkanu i Africi, kao i o situaciji u Zaljevu.

U tekstu je navela da je proteklu nedjelju provela na relaciji između Bruxellesa, Trsta i Pariza radeći na “pet važnih pitanja” za sigurnost i rast na kontinetu: Balkan, Sahel, zajednička obrana, odnosi EU sa Rusijom i Sredozemlje.

Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim u Bruxellesu navodeći da postoje pitanja oko kojih je primjetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocijenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg svijeta.

“Kada je riječ o Siriji, mi smo suglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rješenju krize. Razgovarali smo io Sjevernoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primjena i očuvati dogovor s Iranom “, navela je Mogherini.