Published On: Sun, Jul 16th, 2017

Kuburović: Postupak za Srebrenicu bit će nastavljen

Ministrica pravosuđa Nela Kuburović izjavila je kako će postupak u slučaju “Srebrenica” biti nastavljen, te da se ne može govoriti o prekidu postupka, jer je riječ samo o formalnom nedostatku, koji će, vjeruje, biti otklonjen.

“Ne bih rekla da je došlo do prekida suđenja, riječ je o otklanjanju formalnog nedostatka, tako da postoje vrlo jednostavni koraci koje treba poduzeti Tužiteljstvo za ratne zločine i postupak će se nastaviti”, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da, odlukom Tužiteljstva za ratne zločine, sve radnje poduzete ranije tijekom prethodne godine mogu biti konvalidirane.

“A konkretne radnje i što će se izvoditi od dokaza kao ministrica pravde ne mogu ni predvidjeti ni znati”, rekla je Kuburović.

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. bit će stopirano s obzirom da je Prizivni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv njih, jer nije podnijeta od ovlaštenog tužitelja.

Prizivni sud je, naime, usvojio zahtjev obrane da se optužnica od 21. siječnja 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužitelj za ratne zločine.

U to vrijeme, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u mirovini, od 1. siječnja 2016., a na čelo tužiteljstva nije bio izabran drugi tužitelj, niti vršitelj funkcije tužitelja za ratne zločine, već je njime upravljao “rukovoditelj”.

Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će se morati stopirati do podizanja nove optužnice, sukladno zakonu, nakon podizanja nove optužnice slijedi njezino potvrđivanje pa tek onda zakazivanje suđenja.

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u suizvršiteljstvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. srpnja 1995. godine ubili 1.313 muslimana, javlja Tanjug.