Published On: Fri, Aug 14th, 2015

Pusić protiv Milanovića: Nećemo se skrivati ispod stola, mi smo dio koalicije


“Tomislav Salopek otet je 20. srpnja, osam dana nakon toga je za njega tražen novac. Nije bilo kontakta do 5. kolovoza kada je objavljena njegova snimka od strane Islamske države. Tada je traženo da se iz egipatskih zatvora oslobode zatočene žene islamske vjeroispovjiesti. Zapravo nije bilo specifičnog zahtjeva”, rekle je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare.
Jedna skupina ga je otela, a druga objavila snimku
Pusić je, kako prenosi Index.hr, rekla da su u otmici bile dvije organizacije. Prva je tražila novac, a druga je bila Islamska država pokrajina Sinaj.
“Može se zaključiti da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku”, rekla je Pusić dodajući da se može zaključiti da su prva skupina bili obični razbojnici, kazala je Pusić. Ona tvrdi i da Hrvatska i dalje nema potvrdu da se na snimci nalazi Salopek. Potraga i dalje traje, a intenzitet je i dalje isti.
“U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek”, naglasila je više puta tijekom konferencije za novinare Vesna Pusić.
Svi su na meti terorista
Pusić je rekla da će se Salopeka tražiti sve dok bude i malo nade da je hrvatski državljanin živ, no svjesna je mogućnosti kako možda nikada neće imati potpunu potvrdu o sudbini Tomislava Salopeka.
“Svi su potencijalno na meti terorista i zato je bitno se tome suprotstaviti. Mi ne možemo biti na čelu te bitke, ali nećemo se skrivati ispod stola. Mi jesmo dio te koalicije. Protiv takvog globalnog terorizma moramo se boriti”, rekla je Pusić dodajući da se ne možemo nadati da će teroristi udariti nekog drugog, a ne nas.
“To ne ide. Što se više skrivate, to ste ugroženiji”, rekla je Pusić.
Velika pomoć Egipta i Francuske
Pusić je dodala kako je Hrvatska imala veliku pomoć egipatskih vlasti, koje su od početka vrlo aktivno uključene u potragu za Salopekom.
“Egipatske službe i danas rade istim intezitetom kao što rade i naše službe”, naglasila je Pusić dodajući da je bila bitna i pomoć Francuske posebno predsjednika Hollandea. Isto tako i Islamska zajednica u Hrvatskoj također se aktivno uključila u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka, a upravo su se oni obratili za pomoć egipatskom muftiji.
Hrabra obitelj Salopek
Odgovarajući na novinarska pitanja Pusić nije htjela davati detalje o novčanom iznosu koji je tražen za Salopeka, naglasivši kako je ta ponuda odjednom nestala. Novac je spomenut samo jednom i više ga nitko nije spominjao, rekla je Pusić, kako prenosi Index.hr.
Pusić je naglasila da se suosjeća s obitelji Tomislava Salopeka koja je iznimno hrabra./HMS/