Published On: Fri, Aug 14th, 2015

MLADEN IVANIĆ: Vučićeva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba

130924065“Ovakva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda, koji, očito, radi vlastite političke koristi u svom biračkom tijelu, ne žele da prihvate ovakav prijedlog”, smatra Ivanić.
Ideja srpskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda”, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, prenosi Tanjug.
Ponovivši da smatra kako je Vučićeva ideja vrlo poštena i da je u funkciji smirivanja prilika, Ivanić je u intervjuu za Večernje novosti kazao kako reakcije pokazuju da spremnosti za pomirenje nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara, jer je njihova polazna teza da su samo Srbi činili zločine, a to je, kako je naglasio, potpuno netočno. 
“Ipak, mislim da je dobro da je do nje došlo i što je ona izrečena. Ovakva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda, koji, očito, radi vlastite političke koristi u svom biračkom tijelu, ne žele da prihvate ovakav prijedlog”, smatra Ivanić.
Tvrdi da zbog takvog razmišljanja lidera u Zagrebu, Prištini i Sarajevu, neće biti moguće da se Vučićeva ideja za sada ostvari.
Na pitanje lista jesu li su odnosi BiH i Srbije normalizirani nakon posjeta trojice članova Predsjedništva BiH Beogradu, Ivanić je odgovorio da “oni jesu poboljšani, ali nisu u potpunosti riješeni”.
“Izbjegnuta je ona negativna varijanta nakon napada na premijera Vučića u Srebrenici i očito je da to sada nije više tako negativno, ali ne mislim da se dogodilo nešto spektakularno. Nije, i nema tu iskrenosti. O tome govori i činjenica da se ništa ne događa kada je u pitanju istraga s napadom na Vučića, kao i reakcija člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je odbacio ideju o danu sjećanja”, dodao je Ivanić.