Published On: Sat, Aug 8th, 2020

Pupovac istupio: ‘Plenković i Milošević započeli su proces pomirenja, ali to neće biti dovoljno bez Srbije’

Milorad Pupovac danas je održao konferenciju za medije na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDSS-a pričao je o Kninu, kojeg je ove godine posjetio i SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris MiloševićPlenkovićevim potezima i promjenama koje se, kaže, događaju u Hrvatskoj te poziciji građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj.

“Mnogi su od vas tražili izjave onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bilo bolje da se čuju odjeci izjava u Kninu. Danas smatram da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma. ‘U Kninu na dan koji je Hrvatima dan slave, a Srbima pokolja, ta su iskustva pretvorena u brašno i vodu. Njima su više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohat soli. Za raliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila – ili nije bila mišljena – da bude sol na rane. Prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja”, rekao je Pupovac.

“Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti”, rekao je Pupovac.

KLJUČNO POMIRENJE HRVATSKE I SRBIJE

“Za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju. Pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije. Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti”, kaže.

“Znam da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti”, rekao je.

“Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje te ponovno spomenuo miješanje pogače mira.

PORUKA GRLIĆU RADMANU

Kako kaže, promjene koje su krenule s ovogodišnjom Olujom, a uskoro i s Gruborima, sistemski su planirane. Na pitanje razmišlja li o tome hoće li ići u Vukovar, poručio je da je on u Vukovaru već bio. ”Ne želim da vukovarska komemoracija dijeli grad Vukovar, nego da pokušamo stvoriti onu vrstu komemoriranja u kojoj će svi podijeliti bol zbog stradanja ljudi”, kaže.

“Ovo je bilo široko sistematski planirano”, rekao je o obilježavanju Oluje u Kninu na kojem je sudjelovao Milošević. Na pitanje jesu li potezi SDSS-a distanciranje od politike Aleksandra Vučića, Pupovac je odgovorio da su njihovi potezi distanciranje od rata.

“Ovo je distanciranje od rata, od loše prošlosti. Iskorak prema poštivanju žrtava”, kaže Pupovac koji je predložio susret Milanovića i Vučića. Komentirao je ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. “Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već dijeli lekcije, neka se osigura srpskim turistima da ih se ne napada, da se ne ispisuje traktor i ZDS na njihove aute”, poručio je Pupovac ministru koji je jučer poručio Vučiću da “Srbi u Hrvatskoj ne trebaju mentora sa strane”.

ŠTO MISLI O OLUJI

Na pitanje novinarke kakav je njegov stav o Oluji te smatra li da je to bila legitimna vojna operacija, Pupovac je odgovorio: ”Ovdje u Preradovićevoj ulici, na dan kada je krenula Oluja, ja sam imao konferenciju za medije. Sve što sam tada rekao, rekao bih i danas.

Vaš kolega me i tada pet puta pitao isto pitanje. Danas na to neću odgovoriti jer me boli da danas, nakon 30 godina, u Hrvatskoj moram izjavama dokazivati svoju lojalnost. Razlike u percepciji Hrvata i Srba o Oluji su duboke”.

Na pitanje o procesuiranju ratnih zločina i hrvatskom pravosuđu odgovorio je: “Neki ljudi i dalje sjede u vip ložama, a trebali bi sjediti negdje drugdje.Nisam od onih koji pokazuju prstom, kao neki u Vukovaru. Ne preuzimam na sebe ulogu suca ni pravosuđa. Nema nikakvih sumnje da pitanje nestalih i ratnih zločina te promjene važnih datuma, da su to pitanja koja se najprije moraju prodiskutirati između Zagreba i Beograda”, kazao je.