Published On: Sub, ruj 11th, 2021

PULJIĆ NA SINODI GOVORIO I O POVIJESTI: No nit slova isprike o Ahdnami, izdaji papinske krune Kraljice Katarine i ubojstvu kralja Tomaševića, inkviziciji fratrizana i fratarskom gušenju ustanaka hrvatskog naroda protiv Turaka

image

Povijesne činjenice na koje pozivamo Puljića da ih jednu po jednu demantira ako lažemo:

 • Fra Nikola Modruški bio je ključni čovjek u procesu izdaje Stjepana Tomaševića, i pokušaju da se Turke iskoristi kao ubojice a potom pozove Ugarska vojska koja je trebala zauzeti bosansku krunu. Više podataka o Modruškom >>ovdje. Nakon izdaje Stjepana Tomaševića osvanuo je na ugarskom dvoru.
 • Franjevci u BIHne dolaze kao evangelisti nego kao inkvizitori, ispitivači hereze, nikakve milostive siluete po uzoru na Sv. Franju. A to se sve događa ni 60 godina od smrtvi  Sv. Franje  koji umire 1226 godine. Kako je to moguće da je od tako dobrog čovjeka nastao takav red u samo 60 godina, red koji čini ono što Franjo nikad činio ne bi – pali na lomačama i provodi inkviziciju?
 • Franjevci u BIH , kriju od našeg naroda da u Bosnu dolaze  na poziv srpskog vladara , katolika Stefana Dragutina iz loze Nemanjića, vladara Srbije, Bosne i Srijema, koji je pisao Papi Nikoli IV, da je potrebno čistiti Bosnu od heretika.  A heretici su bili naši praočevi i pramajke u suštini kršćani, dobro krstjani. Oni za koje su nam rekli da ih se stidimo. Oni što su stećke podizali.  Stećke fratri potom koriste, ubijavši kulturu naših predaka, kao građevinski materijal, uništavaju ih. I danas ih možete naći u upornjacima na malim mostovima na potočićima, u temeljima crkvica itd.
 • Ahdnama , ugovor o kupoprodaji naroda, koju i danas baštine i kojoj se klanjaju više nego Papi, ugovor je o izdaji i nas, i naše vjere  i papinske krune. Čak su ju, Ahdnamu i Papi ponudili preko Reisa Kavazovića na poljubac. Odbio je. Pametan čovjek.
 • Ona, Ahdnama,  je početak njihovog služenja Kalifatu u kojem je naš identitet tek potpuno izbrisan. Kao i gotovo cijela naša povijest. U to doba zapisuju samo svoja “zapamćenja”, i potiru naše narodne pobune.  Ne i zapamćenja našeg nestajućeg i progonjenog naroda.
 • Nema zapisanih narodnih pjesama. Ni povijesnih događaja. Samo o sebi pišu. I samo na sebe misle. Čak su i sjećanje na Divu Grabovčevu pokušali izbrisati ismijavanjem tragike te žene. Tako je i danas. Sebi podižu spomenike, sebe veličaju i ostaju šesto stoljeće opsjednuti sobom.
 • Stjepan Radić je bio prvi političar koji ih je prozreo i javno napao. U Ljubuškom pred 5000 naših pradjedova. Kad je ubijen Radić nije bilo crne krpe u znak žalosti na tornju crkve u Ljubuškom. Kad je ubijen Karađorđević izvjesili su je.
 • Od Karađorđevića su, koji ih je jako volio,  dobili ogromnu zemlju u Širokom, tamo gdje je danas Feal. Eto kako su bili u lošu odnosu s režimima. I uz narod. Jedini koji je mogao prespavati kod Kralja na njegovom imanju, u doba Diktature, bijaše jedan fratar iz Hercegovine.
 • Kasnije će ti ljudi, naši djedovi koji su klicali Stjepanu Radiću, svjesni da govori istinu, biti ubijani u zlu raznih Izama. NDH-izmi su pobili sve učenije intelektualce, malobrojne HSS-ovce koji su bili protiv Trećeg Reicha. Komunisti su pobili ostalu inteligenciju. Tako da smo ostali narod pobijenih očeva. I danas još uvijek nema Radića , nema hrvatskog političara koji im je u stanju reći kako je vakat da sjaše s grbače naroda.
 • Godine kalifata proveli su kao utišivači pobune naroda. Narod ih je pred kraj osmanskog carstva prozreo. Naši ponosni pradjedovi.  Posebno tijekom pobune u Posavini kad su katolike koji su se ustali protiv begovske trećine pokušali utišati. I time se javno i hvale:
 • Nakon toga bili su sluge svakog režima. Izreka “Što Turčin ne skupi ćordom (mačem), to fratar skupi  s torbom”, najbolje opisuje što su naši praočevi i pramajke mislili o njima. Bojali su ih se kao dijela režima. I danas ih se boje.
 • Sv. Franjo sigurno nije načinio red kojeg se narod treba bojati. Mi danas, služeći im bespogovorno, praktički izdajemo svu tu viševjekovnu muku naših predaka. Bespogovorno vjerujemo da su oni bili uz naše pramajke i praočeve, a ne uz sultanovu državu u kojoj su stvarali svoju “redodržavu”. Pojam koji ćete čuti samo u BiH.
 • Tijekom turske tiranije o kojoj govori Puljić, zabilježeno je niz “sjajnih poslovnih ugovora” fraturica i sultanove države u BIH.
 • Najbrutalniji je primjer fratra iz 16 stoljeća koji od bega moli da mu se dodijeli sedam janjičara, sedam jahača apokalipse, s njima jaše u Gradišku gdje ubija dijecezenskog svećenika, njegovu imovinu pljačka a tamo postavlja odanog fratra. Ako treba povijesni izvor recite. Dostavit ćemo vam ga.
 • Drugi primjer govori o jednom fratru iz Kreševa, koji moli kadiju da iz južnih dijelova carstva (misli se na današnju Hercegovinu i Dalmaciju) protjera svećenike koji dolaze od Mletaka, dakle iz države Venecije, i propovjedaju vjeru u narodu, podižu na ustanak, a nisu odani bosanskoj provinciji. Dakle vlastitu braću “konkurente” progone. Ako treba povijesni izvor recite. Dostavit ćemo vam ga.
 • Pismo Isusovca Bartula Kašića Papi, koji nakon posjete Bosni i snimanja stanja na terenu, budući da fratri nisu slali izvještaje u Rim,  Papu upozorava da u Bosnu “ne šalje novih svećenika, jerbo se fratarski red toliko umilio s Turcima da su spremni turskom gospodstvu, prodati svakog novog svećenika u ropstvo, koji bi poremetio taj odnose fratri-Turci” najbolje govori o njima.
 • Treba li naglašavati da su fratri u međuvremenu kod Turaka isposlovali progon dominikanaca i svih drugih konnkurentskih redova? Ako treba povijesni izvor, javite, dostavit ćemo. Ili guglajte.
 • Putopisi Franje Jukića po Hercegovini, po Popovom polju, u kojima se ovaj bosanski fratar u 19 stoljeću, kao kakav balavac, koji je tek ugledao svijet, čudi stećcima, te pita okolno stanovništvo što su ti stećci i od koje su vjere, najbolje govori o razini počišćenosti i uspješnom uništavanju stećaka na sjeveru zemlje, tamo gdje je stolovao Jukić. Koji u 19. stoljeću susreće stećke na jugu zemlje te se okolo raspituje što je to i od koje je vjere ostalo. Od one koju su Jukićeva braća istrijebila na sjeveru.
 • Dok na jugu u Paganiji, pod Kosačama to nisu smjeli činiti. Zato fratri danas mrze Kosaču i brišu tragove njegovog postojanja, ukidaju mu ulice. I postavljaju ulice po nepoznatim fratrima. Samo njima važnima. Premda je Kosača povijesno važan lik, jednako kao i Sandalj jednako kao i Vlatko Vuković, premda je Kosača bio otac blažene Kraljice Katarine, najtragičnije katoličke i hrvatske figure turske povijesti Bosne, oni ga nešto ne gotive. Naša povijest dakle treba biti pročišćen tekst. Samo tekst koji oni odobre.
 • Pjesme Grge Martića u čast Svetog Save, za koje vjerojatno nikad niste čuli te njegova teza kako se ovdje priča najdivnijim srpskim jezikom, za koju vjerojatno nikad niste čuli, sve govore o tome kako je propaganda da su fratri očuvali hrvatski identitet i kulturu najobičnija glupost, budući da je sam Martić kako vidimo lutao, a bio je jedan od najistaknutijih članova tog reda pred slom kalifata. Tek se pred kraj života izjasnio Hrvatom.
 • Ujedno bijaše najzaslužniji čovjek , iz stajališta turske pozicije, za zaustavljanje rekonkviste, i  što u Sarajevu nije došlo do masovnog paljenja džamija kao u drugim oslobođenim glavnim gradovima Balkana. Osobno je jahao iz Kreševa u Sarajevo zaustaviti palež i osvetu. Danas u tom gradu nema niti spomenik. A i Islam zabranjuje podizanje spomenika ljudima.
 • U Doba NDH dali su franjevci par masovnih ubojica i zbog toga je Titova osveta nad njima bila tako zločinačka. Ne pravdamo ju, niti se takav pokolj smije pravdati, no važno je poznavati kontekst Titovog masovnog zločina nad njima, nakon kojeg su sebi priskrbili trajni status mučenika. U cijelo doba turskog kalifata nema takvog pokolja fratara. Ali ima hrvatskog i katoličkog naroda.
 • U doba NDH dakle, taj red male braće, dao je  Fra Miroslava Filipovića, jednog od najokrutnijih masovnih djecoubojica u Jasenovcu  i ne samo Jasenovcu te Radoslava Glavaša, jednog od ljudi kvislinške Vlade nacističke Njemačke,  koji je odbio poslušnost Stepincu i koji je bio desna ruka Budaku.
 • Tijekom rata prijetili su i samom Stepincu, i odlučivali tko će biti biskup, jer su se smatrali bliskima vladi NDH.
 • Fra Glavaša, trećeg do Hitlera i drugog do Pavelića, još uvijek pokušavaju beatificirati. Svećenike koji su pobijeni na drugoj strani, recimo na Sutjesci, sa svojim narodom , momcima i curama iz Dalmacije, Hercegovine i Livna, koji su se ustali protiv Glavaševe Vlade, te ljude uopće ne spominju. Prezreli su ih? Nema spomenika “Sutješkim Fra mučenicima”. Ili nisu bili fratri nego dijecezenci ili Isusovci pa nisu vrijedni spomena? A fra Leo Petrović, fratar koji je spašavao Židove i Srbe im nije hit kao Fra Radoslav Glavaš.
 • Fratre koji su bili pod đakovačkom i ličkom školom slobodarstva i pobunjeništva, velikog Fra Lovru Karaulu Livnjaka velikog Fra Bonu Šarić (Rama-Livno) graditelj Crkve sv. Jure koji ubija Zmaja u Viru i Fra Filipa Čuturu Posušanina i koji su podigli ustanak protiv Turaka, za don Ivanom Musićem, njih gotovo i ne spominju. Oni su negacija njihovog kukavičluka. Oni su savjest koja peče svakog Ahdnamaša i svakog Fra Daidžu.
 • Vođa Hercegovskog ustanka Don Ivan Musić, gotovo je zaboravljen u Hercegovini. Ima tek jednu uličicu u Ljubuškom, jedva asfaltiranu prošle godie, jednu krivudavu malu uličicu u Mostaru i jednu bistu u Stocu.
 • Kome smeta sjećanje na tog najvećeg sina na kraju ere ropstva naših pradjedova? Na kraju najtežeg dijela naše povijesti. Kome smeta ime Mihajla Ljubibratića i Žane Merkus koji su skupa s njim podigli naše pretke na  boj za konačnu slobodu?
 • Nakon komunističkog pokolja nad njima u Širokom, koji nije bio slučajan niti je slučajno bio u Širokom, mnogi od njih , začudo, ili pak ne, ulaze u strukture Titove UDBA-e!
 • Ključnu ulogu u slomu akcije Feniks imao je upravo fratar član UDBA-e namješten u Beču. Pokopan je prije par godina u Hercegovini i o njemu se ne govori. Dižu se spomenici Feniksima. Fratri ih blagosivljaju. Ali se ne smije reći ime fratra koji je Feniks otkucao. Kako “odgovorno”.
 • 1990. u zoru raspada Jugoslavije u Širokom fratrizani organiziraju “Fra Yu Kult”, izložbu znakovitog gotovo sektaškog naziva, s nekim od najliberalnijih jugoslavenskih umjetnica, javnih zagovarateljica čega? – pobačaja. Svi dokazi o toj izložbi su skriveni. Katalozi popaljeni. A Vlasta Delimar “nikada nije bila na Širokom niti izlagala u franjevačkoj galeriji”.
 • Danas u Crkvi u Sovićima postoji sotonski mural na kojem je prikaz masovnog ubojice, kraljevog specijalca, četnika a potom i ustaše Rafaela Bobana. Mural je postavljen iza oltara i pored svetohraništa koje simbolizira samog Krista.
 • Ne smeta im kršćanskom moralu taj mural na kojem je  vođa Crne Legije Boban. A bave se moralnom teologijom i govore o Dobru. I Svetom Duhu. Govore o Kristu i njegovoj muci, ubijenom na pravdi Boga,  dok je pored njih prikaz Rafaela Bobana. Mašala! Mural Životinje koja je ubijala na pravdi Boga. Čovjek je to koji je između mnoštva pobijenih Srba u Podravini u Koprivnici ubijao hrvatske gimnazijalce. Među njima i Josipa Hercega, porijeklom iz Hercegovine, kojeg je spremio u Jasenovac.
 •  Misa na Bilima jedne godine započeo je stanoviti idiot Fra Mile , simpatičnim vicem o Paveliću. Na slavu Kristovog oltara uspeo je vođu nacista.
 • Taj Mile i danas ima svoju pastvu u Čapljini.
 • Božo Radoš, idiot jednako glupe no zločestije kobi,  koji je također fratrizanske gore  gore list, samog  Ivana Pavla Drugog nazvao je Nečastivim. Dakle Sotonom. I dalje puni prostor okupirane Crkve i drži mise. Te snima video uratke u kojima drži lekcije Papi. U  katoličkoj Čapljijni gradu katolika, Čapljinaca koji tvrde da su suvisli i pametni.
 • Za to vrijeme fra Daidže po Bosni od Šarčevića pa nadalje s TV ekrana jačaju kult izdajničke Ahdname, i pljuju po našem narodu i njegovom pravu.
 • Krše Crkveno pravo i kao Inkvizitori nekada, upiru  prstom u Hrvate koje džihad mediji trebaju  javno spaliti. Fratri upiru, džihadisti potom spaljuju. Na  halal medijskoj lomači.
 • I niti jedan nuncij, niti jedan Puljić, nikada im nitko nije oduzeo pravo svećeništva niti ih poslao na crkveni sud. Iako jasno krše crkveno pravo i Isusovo pravilo ljubavi da ne činiš drugome što ne želiš da tebi drugi učini.
 • Nema niti jedne mise u BIH na kojoj se ikada progovorilo o Zlu ustaša i nacizma. Ako je ikada održana, prosvijetlite nas. Ispričat ćemo se javno. Ali nema. I neće je još dugo biti.
 • Prema tome, kardinale Vinko Komšiću, nasmiješeni patuljče s uskršnjih i božićnih prijema na kojima si klekao pred našim tiranima, pred Komšićima i  Džaferovićima, onima koji tvrde da ubojstvo dvojice Franjevaca u samostanu u Fojnici nije zločin Armije BIH,  kako si?
 • Kako tvoji? Kako ide posao? More li se? Jesi preuredio stan? Jesu sjele donacije nakon domjenaka na kojima si gušio gnjev našeg naroda? Kako ti je Fra Majdandžić? Kako tvoji Šarčevići?
 • U Međugorju ti tvrde da se Gospa  Naša ukazala 50.000 puta, vrijeđaju našu logiku i razum. Govore da daje odgovore na najbizarnija pitanja poput onog “Hoće li Dinamo biti prvak države” dok sa oltara u tom istom Međugorju, svećenici medije koji ne prenose njihove 40-e obljetnice obmane naroda, nazivaju medijima zavednima Sotonom. Dakle ponovno Inkvizicija. Fetva al s katoličkih oltara.
 • Ista ta ekipa organizirala je otmicu biskupa Ratka Perića i naručila film o njemu u kojem se tog velikog čovjeka, branitelja dostojanstva Crkve  naziva KGB agentom. U Međuvremenu su autori “čuda” u Međugorju, Fra Jozo i Fra Tomislav završili u spolnim snošajima s časnim sestrama i hodočasnicama. Djecu napravili. A ovaj potonji je osnovao i vlastitu Crkvu u kojoj tvrdi da priča s vanzemaljcima. Drugi je dobio vlastiti otok. Za svoje pseudoevangelizacije.
 • Kardinal Puljić svo to vrijeme bavi se poltikom i kadrovskim rješenjima na BHRT-u, gdje postavlja ljude po volji sive eminencije Tomaševića, što uopće nije njihov posao. Pozicije na BHRT-u pripadaju Hrvatima, ne katoličkoj Crkvi. Imate HBTV  koja 24 h emitira vaše mise. Što će vam više televizija? Ostavite koju narodu.
 • Dok narod iseljava, fratrizanske sjecikese kasape proračun Vlade RH namijenjen narodu a ne njima. Vrh licemjerstva tog “siromašnog reda” jeste donacija od milijun eura za nekakav muzej u Kreševu. Zar postoji muzej u Kreševu? Ima li više eksponata u njemu nego Hrvata u Kreševu?

Dakle Puljiću o čemu ti bolan pričaš? O kojoj Crkvi u BIH pričaš? Crkva ti je u rasulu. Kao što si i sam. I bio bi vakat da se povučeš ako ti je stalo do Crkve u  ovoj zemlji.

A sada vam evo Puljićeva istina:

PULJIĆ NA SINODI GOVORIO I O POVIJESTI: No nit slova isprike o Ahdnami, izdaji papinske krune Kraljice Katarine i ubojstvu kralja Tomaševića, inkviziciji fratrizana i fratarskom gušenju ustanaka hrvatskog naroda protiv Turaka


…da ne bude da smo neobjektivan medij, no sve ovo gore navedeno je lako provjerljivo i lako dokazivo. I ujedno jako tužno.

guest
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bake
Bake
1 godina prije

Ovaj Čovićev poskok je zlo, u izravnoj ste vezi sa sotonom sramote se.

Kleme
Kleme
Šta ti kažeš na ovo?  Bake
1 godina prije

Nemoj tako, Poskok zeli preci na pravoslavlje, to je sloboda izbora

Komentar
Komentar
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

To si dobro primijetio.

Kleme
Kleme
Šta ti kažeš na ovo?  Bake
1 godina prije

Krivo san napisao, Poskok prihvaca Don(svecenike) a ne zele Fratre. Don i svecenici su u Imotskom. Ja kazen da sve od GORNJEG MSLOVANA DO NERETVE triba vratit IMOCKOM I RH. Jer tamo nema Fratara a ovi sa Poskoka ne slusaju. Sad znaju da ja iman pravo

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Zlo nije kad si u koaliciji sa strankom uzurpatora hrvatskih pozicija, kad gazis strojevi korak pred istim i podnosis mu raport, kad te partija zbog toga ne sankcioniraja, kad partija glasa za pomoc rudnicima dok pusta Aluminij u stecaj, dok su partiji vaznije kladionice od biraca, kad ajdnamaski uzima odabrana ministarstva stoljecima ne cineci nista da zaustavi egzodus Hrvata, odsutiti ambasadora koji ne zadovoljava opce kriterije…. Treba’l jos sta dodat postovani….?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Ne stoji. Trola.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Znas mene, iskusnu “anti’rvaticu”, “komsicevku”, “ahdnamadicu”. 🙂
Cim ne znate obraniti argumentima onda ide prvo rafal etiketiranja, kad ne prodje onda “trolam”, I kad je napad panike onda me se blokira :). Sve po pravilima sluzbe 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Opet odmak od teme, ka politici i hdz-eju ? Trolaš. Zar ova tema nije pokazatelj odnosa vjerskih službenika prema statusu svoga naroda? Želiš obraniti neobranjivo, grijeh uskršnjih jaja itd. ?

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Bake
1 godina prije

Poskok nije čovićev već dodikov, fratri su gazdin fetiš, kad je predao poskok, uvjetovao je dva članka dnevno o fratrizanima

Fikret Abdić
Fikret Abdić
1 godina prije

Kako sudimo tako će biti nama suđeno.

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Fikret Abdić
1 godina prije

Istina.

Jozo Leotar
Jozo Leotar
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Amen

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Autor članka je bivši suradnik UDBE, tako sam jutros čuo, kaže čovjek da je to činjenica

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Vidiš šta su činjenice

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Samo udbašim

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Mogu ti reci koje albume su izdali Stounsi, Floydovi, The Who.
Za to tko je izdao Feniks pitaj bilo koga od obitelji, susjeda, poznanika, onih starijih na tromedji Posusje, Citluk, Capljina.
Tu je bilo vise suradnika udbe nego obradive povrsine. Svaka kuca je tu imala bar dva udbasa, tako da…..

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Koja gnjida moras biti da se od odgovora branis filtrima. Napisah, si obicna cka…

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

bdv, fenix je Udbina projekat, čovjeku prosječne inteligencije jasno je da je taj upad samo naštetio Hrvatima u BiH

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Punata deset ! Svaka ti čast ljudino- samo u vugla !

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Priča o fenixu, Blažu Kraljeviću, kaznu za rakiju u Australiji, svim igrama na tu temu, odavno je ispričana, samo oni koji nisu željeli, nisu razumjeli. Glede fratara: ne mislim da su bolji od onih drugih, za mene su isti, smeta mi tvoja pristranost i srbžba kojom pljuješ po onima koje ti ne voliš

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Ti i cinjenice k’o grof I Engleski, aj’d ne budali…

polgar
polgar
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

sto visis na dodik covic portalu?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  polgar
1 godina prije

Da ti dam cir na želucu jer ne trpis drugo misljenje. Zato.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  polgar
1 godina prije

Pa nako, čisto slučajno, ona se zadesila kao slučajno !

Kleme
Kleme
1 godina prije

Kad ja kazen IMOCKOM vratit cilu Zap.Hercegovinu na tromeđi LIVNO-Z.MOSTAR-CAPLJINA uz tok Neretve i to je reka i SLOBA I ALIJA. Jer tamo nema puno fratara nego DON. Mi smo svi IMOCANI TO SVATKO ZNA.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Po tvojim komentarima teško je razlučiti čiji si,
možda i za tebe samog!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Kada bude napisan i jedan članak o islamskoj vjerskoj zajednici na isti način sa mnogo ilustracija i kritike kako je napisan ovaj kritički tekst i kada bude jednako tako napisan sličan članak o SPC sa ilustracijama i kritikama ne blažim od ovihPoskok ću doživjeti kao vjerodostojan i objektivan portal.Naime jedan dan me stvarno obradujete sjajnim tekstom a drugi dan evo ničim izazvani pišete nekakve priće o tome što je Sinoda trebala raspravljati i što osuditi..te priče o ahdnami i slične stvari uopće nisu bile tema Sinode, zar ne?
Sinoda obuhvata period od 2012 do danas.

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

A zašto da ne pišemo kritički o našim prijateljima Bošnjacima i Srbima, nego samo o RKT crkvi, jer tko ne štuje svoje ne štuje niti tuđe, prije će to biti i k tomu djeluje kao tuđe slađe, bolje, samo mi nevaljamo…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Jesam, ali to ne bi trebalo da me diskriminira.

polgar
polgar
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

budališ

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Radimtoga što se kruške i jabuke ne mogu uspoređivati ne samo u 21. stoljeću nego i u svim stoljećima prošlim sadašnjim i budućim.

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ovo su članci umirovljenog biskupa, sad mu dosadno pa mu gazda,( bivši kolega) ostavi malo prostora.

Mijo
Mijo
1 godina prije

“Fra Jozo i Fra Tomislav završili u spolnim snošajima s časnim sestrama i hodočasnicama. Djecu napravili. A ovaj potonji je osnovao i vlastitu Crkvu u kojoj tvrdi da priča s vanzemaljcima. Drugi je dobio vlastiti otok.” Valjda se misli na Fra Jozu Zovku i Fra Tomislava Pervana, a vlastiti otok je otok Badija kod Korčule koji je 2003. godine vraćen Franjevcima, inače nenaseljen i u koji je ulupano nepoznat iznos novčanih sredstava dobiven donacijama udruga koje vodi Fra Jozo Zovko. Vidimo kako jedni Fra Jozu Zovku smatraju zločincem, dok drugi u njemu vide živućeg sveca. O ovako iznesenim stavovima treba imati dokaze i te dokaze potkrijepiti narodu, a ne rekla-kazala dokaz. I ovdje se iznose suprotni stavovi djelovanja pojedinih Franjevaca, ali se cjelokupni Franjevački red osuđuje kao sotonistički, što je u najmanju ruku neprihvatljivo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Ovaj tekst sa svim komentarima treba izbrisati i ostaviti onaj informativni i kalitetno napisani na istu temu.
Poslušaj jednom glas rezona.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Etiketiranje i osobno obračanje je daleko od uljudbenog diskutiranja.
Bolje bi bilo da se ostaviš RKT Crkve i prestaneš unositi smutnju i pomutnju među puk.
I pitam “Desk” misli li konačno prekinuti to bolesno kritizerstvo prema RKT Crkvi ili misli nastaviti i dalje, pa da mu mi nas oko petstotinjak iz “Molitvene zajednice” najveće župe pripravimo adekvatan odgovor i ovde i javno preko drugih tiskovina i portala…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Točno. Pitanje svih pitanja- tko je otimao biskupa, tko je biskupa gađao jajima !? Fratra nije nitko-ekhber !

Last edited 1 godina prije by Anonimac
djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Ne možeš u isti koš staviti Zovko i Vlašića. Da su “fratrizani” prepustili župu i finansije, biskup bi radio promociju Međugorja i ukazanja, novac je žavo

Mijo
Mijo
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Brkaš pojmove pokušaja otimanja župa pod franjevačkom ingerencijom i dovođenja popova gdje su bili stalno franjevci. To i jeste proizvelo tzv. Hercegovački slučaj u kojemu se vodi neprimjerena borba jednih protiv drugih za nekakva materijalna dobra. Biskup koristi svoju moć u toj borbi i pojedine svećenike proglašava hereticima i isključuje ih iz franjevačke službe što je klasično otomansko pravo, kadija te tuži, kadija ti sudi. Papa, htio ne htio, se mora svrtavati uz svoje popove petrovce i nije mu bitno koliko će franjevaca nastradati, bilo oni u pravu ili ne, jer misli da vidi širu sliku sa svoje pozicije i misli kako time čuva jedinstvo Crkve, a po meni postiže usprotan efekat, jer nije Crkva materijalno, već je Crkva narod, a on narod ekskomunicira. Fra Jozo Zovko nije udaljen, već se otišao liječiti jer ima rak i teško je bolestan. Po tome ispada kako je udaljen i Fra Svetozar Kraljević koji je skupa sa Fra Jozom iz Međugorja otišao u Dubravu. Franjevce se prikazuje kao zle ljude koji su stoljećima iskorištavali narod plašeći ih paklom. U ovome se čak opravdava i ubojstva 2/3 franjevaca na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine ili Banovine Hrvatske. Nabrojimo samo tri slučaja ubojstva franjevaca, onaj u Mostaru kada su pobijeni fra Leo Petrović i ostali franjevci i bačeni u rijeku Neretvo, pa pobijeni franjevci na Širokom Brijegu koji su smaknuti pa ubačeni u sklonište i zapaljeni, pa oni pobijeni na Macelju na Lepoj Bukvi kada je ratni zapovjednik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Stjepan Hršak osobno pobio metkom u potiljak 21 svećenika koji su bili svezani bodljikavom žicom sa sputanim rukama na leđima, ubojstvo svećenika u Gracu, na Kočerinu, Prološcu i svugdje gdje ih je bilo i nije bilo slučaja da su negdje zarobljeni i pošteđeni nego su svi pobijeni, zašto? Pobijni su većinom poslije završetka WWII? Šta je cilj ovoga članka? Otuđiti narod i svećenike, relativizirati zločinački komunistički sustav, rehabilitirati komunizam, tita i partiju?

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Mijo
1 godina prije

Za istoga je biskup Perić mučenik, živući mučenik

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
1 godina prije

Dosta ste mu muke zadali u životu, samo zato što se držao reda po kanonskim pravilima.

Atom
Atom
1 godina prije

pretjerivanje… ima dosta i nerazumjevanja i neznanja. Neuzimanje u obzir cinjenice da ti mac drži iznad glave. Misli li autor texta da bi ubio sultana da je živio u ta vremena? Ili bi se žalio u Strazburu?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Atom
1 godina prije

Kakve ce tek gadarije pisat neki konzul iz 24 stoljeca kad bude citao autorske ulizivacke clanke danasnjem CK koji se takodjer godinama prodaje okuptoru zarad ahdname zvane ministarstva pravde i financija. 🙂

Atom
Atom
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

ostat ce nam karakter isti 😀 Generali posle bitke

vitina
vitina
1 godina prije

Biti kritičan je pozitivna stvar, ali koristiti polu istine, izvlačiti stvari iz povjesnog i svakog drugog konteksta je strahota. Gledati na hrvatstvo, srpstvo a pogotovo na bošnjaštvo prije 300, 400 ili 500 godina i vući paralele i to koristiti u današnje vrijeme je užasno pogrešan pristup.
Pisati ovakve članke a namjerno prešućivati ili ne znati da je nacija konstrukt koji je nastao prije 150 godina, a u našim krajevima i 50 godina kasnije svodi ovakve članke na nivo obične gluposti. Sotonizirati jedan red izvlačeći iz kaljuže povjesti samo “loše” stvari a prešućivati neke izrazito dobre je skandalozno i sramotno.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Onda se nemojmo ljutiti na Bošnjake, jer oni upravo na ovaj način stvaraju svoju nacionalnu povijest. Hvataju se ko utopljenik za neku očitu glupost, a prešućuju i zanemaruju na tisuće očitih činjenica koje im ne idu u prilog.

Blanka
Blanka
1 godina prije

Ima vise od 2 godina napisah i ponavljam – Ne svidja vam se politika djelovanja katolicke crkve – bujrum osnovat Eranijsku I mirna Eranija. Konzula za ambasadora u Vatikan, a grof od Bara moze usput obnasat ulogu biskupa crkve Eranijske.
I sve ovo sto je u clanku fino razradit I stavit Bibliae Eranicum.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Onda super. Drz se te.. Ocel se preko “elektricnog” I za tu skupljat, ili kruze milodari na misi za “TV 1 KM”?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

To prijetnja? 🙂
Dakle, argumenti na zero % 🙂

Promatrač
Promatrač
1 godina prije

A šta veliš o svom Titu, Bakariću, Blaževiću, Rankoviću, Dolencu, Joviću, Manoliću i ostalim tvojim muzama???

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Ma pusti ga, fratrizani pusu u tikvu sa CK od prvog dana, ako ih nema bar 2 u prvom redu dok grof laze s govornice smatra se to debaklom, jadan si.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Ala vam ga meće Desk, redaljka.

Komentar
Komentar
1 godina prije

Franjevci su duša hrvatskog roda i naroda. Nema tog Hrvata i Bosni koji će reći išta loše za franjevce. Vi Hercegovci ste neznalice, kao i Srbi. Udarate na Hrvate u Hrvatskoj, sad i na franjevce. Ne brukajte se više.

Karakter
Karakter
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Jesi li Hrvat iz Bosne ili iz Hercegovine?Jer Hrvat iz Bosne teško da će reći išta loše za franjevce. Vjerska lica u ovoj zemlji primali su i kriminalce iz vlasti i ratne zločince, pa što ne bi i Komšića. Komšić je za takve Majka Tereza. Nisu sveštenici Bogovi da sude, oni pružaju ruke i neljudima.

Karakter
Karakter
Šta ti kažeš na ovo?  Desk
1 godina prije

Pojma nisam imao da su jedinice Dragana Vikića išle ubijati pripadnike HVO-a u Srednjoj Bosni. Zaista nisam znao. Žao mi je zbog mog neznanja. Mi u Sarajevu imali smo skroz drugačiju sliku rata.

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  Karakter
1 godina prije

Jedinica heroja Dragane VIKICA imala je multietnički sastav i borila se protiv neprijatelja Bosne tzv VRS i njegovih SAVEZNIKA

Karakter
Karakter
Šta ti kažeš na ovo?  ŠAHBAZ
1 godina prije

Pa nije Vikić baš morao ići ubijati svoj narod u Srednjoj Bosni. Nisam to znao.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Karakter
1 godina prije

I danas AID filtrira sve informacije koje dolaze do ušiju običnih bošnjačkih smrtnika.
Cenzura.ba

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Fratri Ahdnamaši kao da su uživali u turskom pravu prve fratarske noći … E moja uzorita Crkvo, prestanite praviti Hrvate budalama, premalo nas je ostalo!

AC/DC
AC/DC
1 godina prije

Mogu reć da sa sretan što već nekih 35 godina ne živim među ljudima kojima je glavna preokupacija crkva!
Jeli on “don” ili “fra” ne igra nikakvu ulogu!
Crkva kao i sve druge institucije manipulira masama
da bi imala osobne koristi.
Zašto sve franjevce stavljati u isti koš ako znamo
da su se većinom bosanski franjevci “lizali” sa otomanima.
Previše pažnje i vremena dajete nečemu što nije vrijedno spomena.
Rađajte djecu,odgajajte da budu čestiti ljudi a crkvu ostavite na miru.