Published On: Ned, pro 31st, 2017

Puigdemont se obratio Madridu: “Priznajte rezultate održanih izbora”

BIVŠI predsjednik Katalonije Carles Puigdemont se u novogodišnjoj poruci zauzeo za to da službeni Madrid prizna rezultate izbora 21. prosinca i obnovi katalonsku vladu koju je smijenio nakon što je proglasila neovisnost.

“Kao predsjednik, tražim od španjolske vlade i onih koji je podržavaju (…) da obnovi sve one koje je smijenila bez odobrenja Katalonaca”, rekao je Puigdemont u govoru snimljenom u Bruxellesu kamo se sklonio kako bi izbjegao uhićenje.

Puigdemont govorio iz Belgije

U poruci Puigdemont ocjenjuje da su Katalonci “demokratski zreo narod koji je stekao pravo da uspostavi Republiku slobodnih muškaraca i žena”.

U poruci nije naveo kani li ponovno pokušati proglasiti neovisnost od Španjolske.

Puigdemont je izbjegao u Belgiju pošto je Madrid protiv njega podignuo optužnicu zbog jednostranog proglašenja neovisnosti 27. listopada.

Ako se vrati u Španjolsku, bit će pritvoren prema uhidbenom nalogu.

 

“Izbori su održani (…) Što čeka dakle gospodin (Mariano) Rajoy da bi priznao rezultate?, zapitao je Puigdemont govoreći o premijeru Španjolske.

Rajoy pozvao na formiranje parlamenta

Rajoy je u petak pozvao na formiranje katalonskog parlamenta 17. siječnja, što će biti prvi korak u ponovnom uspostavljanju lokalne vlade nakon što je Madrid smijenio staru regionalnu upravu zbog ilegalnog proglašenja neovisnosti. Izrazio je nadu da će nova “katalonska vlada biti otvorena za dijalog i sposobna predstavljati sve Katalonce, ne samo polovicu njih”.

Na izvanrednim katalonskim izborima 21. prosinca stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 70 od 135 mjesta u parlamentu što bi im u slučaju stvaranja koalicije bilo dovoljno za formiranje vlade.

Međutim, one bi mogle imati problema s obzirom na to da njihove čelnike očekuje sudski postupak zbog uloga u pokretu za neovisnost ili zbog dobrovoljnog egzila.

Rajoy je ocijenio “apsurdnom” činjenicu da Puigdemont želi voditi Kataloniju iz Belgije gdje se sklonio da bi izbjegao sudski postupak.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare