Puigdemont se obratio Madridu: “Priznajte rezultate održanih izbora”

BIVŠI predsjednik Katalonije Carles Puigdemont se u novogodišnjoj poruci zauzeo za to da službeni Madrid prizna rezultate izbora 21. prosinca i obnovi katalonsku vladu koju je smijenio nakon što je proglasila neovisnost.

“Kao predsjednik, tražim od španjolske vlade i onih koji je podržavaju (…) da obnovi sve one koje je smijenila bez odobrenja Katalonaca”, rekao je Puigdemont u govoru snimljenom u Bruxellesu kamo se sklonio kako bi izbjegao uhićenje.

Puigdemont govorio iz Belgije

U poruci Puigdemont ocjenjuje da su Katalonci “demokratski zreo narod koji je stekao pravo da uspostavi Republiku slobodnih muškaraca i žena”.

U poruci nije naveo kani li ponovno pokušati proglasiti neovisnost od Španjolske.

Puigdemont je izbjegao u Belgiju pošto je Madrid protiv njega podignuo optužnicu zbog jednostranog proglašenja neovisnosti 27. listopada.

Ako se vrati u Španjolsku, bit će pritvoren prema uhidbenom nalogu.

 

“Izbori su održani (…) Što čeka dakle gospodin (Mariano) Rajoy da bi priznao rezultate?, zapitao je Puigdemont govoreći o premijeru Španjolske.

Rajoy pozvao na formiranje parlamenta

Rajoy je u petak pozvao na formiranje katalonskog parlamenta 17. siječnja, što će biti prvi korak u ponovnom uspostavljanju lokalne vlade nakon što je Madrid smijenio staru regionalnu upravu zbog ilegalnog proglašenja neovisnosti. Izrazio je nadu da će nova “katalonska vlada biti otvorena za dijalog i sposobna predstavljati sve Katalonce, ne samo polovicu njih”.

Na izvanrednim katalonskim izborima 21. prosinca stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 70 od 135 mjesta u parlamentu što bi im u slučaju stvaranja koalicije bilo dovoljno za formiranje vlade.

Međutim, one bi mogle imati problema s obzirom na to da njihove čelnike očekuje sudski postupak zbog uloga u pokretu za neovisnost ili zbog dobrovoljnog egzila.

Rajoy je ocijenio “apsurdnom” činjenicu da Puigdemont želi voditi Kataloniju iz Belgije gdje se sklonio da bi izbjegao sudski postupak.

more recommended stories