Published On: Ned, pro 31st, 2017

JEDINI RATNI LIDER U MODERNOJ BIH: Dayton 2 nije realna opcija

SARAJEVO – Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir izetbegović ususret novoj godini kaže da BiH prije ili kasnije mora profunkcionirati bez stranaca, a izmjenu Daytonskog mirovnog sporazuma ne smatra realnom opcijom.

“Ne možemo mi dovjeka imati OHR i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. I ona je u posljednjih deset godina u velikoj mjeri prepustila Bosni i Hercegovini da ” prohoda ”, da to sve profukcioniše bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice”, kaže Izetbegović za BHRT u intervjuu koji će se emitirati večeras.

Govoreći o Daytonu 2, Izetbegović kaže da to ne smatra realnom opcijom, jer je to, kako vjeruje, konferencija koja bi morala biti ozbiljno pripremljena, a ako ne bi bila, to bi stvari moglo povući unatrag.

Inače, 2018. godine je godina izbora na svim razinama u BiH, a Izetbegović kaže da zbog izbornog zakona taj proces neće biti ugrožen.

Ne isključuje, međutim, mogućnost da bude ugroženo formiranje vlasti jer ono ovisi od Doma naroda koji, s obzirom na presudu Ustavnog suda, ne može biti formiran.

Za kašnjenje s odgovorima na Upitnik Izetbegović krivi Republiku Srpsku, koja, kako kaže, pružala grčevit otpor i kada je na dnevnom redu bila aktivacija MAP.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare