Published On: Pon, lip 25th, 2012

Pudarić: Nikšić je uputio zahtijev Budimiru da razriješi ministre, on je po ustavu to obvezan učiniti

(Nezakonito izabrani, op dnevnik.ba) Potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Svetozar Pudarić potvrdio je da će (nezakoniti) federalni premijer Nermin Nikšić (nezakonito izabranom ) predsjedniku FBiH Živku Budimiru uputiti zahtjev za razrješenje ministara u Vladi FBiH, čime će, u skladu sa voljom nove parlamentarne većine, biti nastavljen proces rekonstrukcije vlasti u ovom entitetu.

Pudarić je izrazio uvjerenje da će Budimir, uprkos javno izraženom protivljenju procesu rekonstrukcije Vlade FBiH, odgovoriti na zahtjev Nikšića i izvršiti svoju ustavnu obvezu.

“Redosljed poteza se zna i ja ne želim ništa prejudicirati. Pogotovo ne želim vjerovati u to da će se  Budimir ponašati protuustavno, budući da Ustav FBiH nalaže predsjedniku da razriješi ministre u Vladi na zahtjev premijera”, rekao je Pudarić za “Press”.

Pudarić, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, ističe da je Budimiru i predstavnicima SDA rekao da stare skupštinske većine više nema i da je status quo nemoguće braniti.

“Očito je, međutim, da SDA demokratska načela prihvaća samo tamo gdje oni imaju većinu. Takvo ponašanje te stranke vuče zemlju unazad i vodi nas u novu krizu”, rekao je Pudarić.

On je izrazio uvjerenje da nova parlamentarna većina u FBiH može osigurati funkcioniranje institucija sustava.

“Ali, kriza je ponekad potrebna da bi se razdrmala atmosfera u kojoj zemlja stagnira. Zato u krizi, ako je bude, treba gledati i šansu da se uradi ono što je trebalo da se uradi prije osam ili 10 godina, kako bi zemlja išla naprijed”, rekao je Pudarić i dodao da bi takvu krizu pozdravio.

Govoreći o optužbama lidera SDA Sulejmana Tihića da su pojedinim zastupnicima upućene “nemoralne ponude”, kako bi podržali smjenu predsjednika FBiH, Pudarić je rekao da su to izmišljene priče, koje nema smisla komentarati.